Rusija drugi največji izvoznik orožja na svetu

by Urednik

Rusija drugi največji izvoznik orožja na svetu

Približuje se konec leta in s tem pregled rezultatov v tekočem poslovnem letu. Računajo, da bo ruska obrambna industrija v letošnjem letu izvozila za več kot 13 milijard dolarjev, presegla pa tudi izvoz iz leta 2011, kije znašal dobrih 13,2 milijarde USD.

Že v prvih šestih mesecih je njihov izvoz orožja in vojaške opreme znašal 6,5 milijarde USD, kar je pomenilo 14 odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2011.
In največji kupci? Na prvih treh mestih bodo glede na sklenjene pogodbe v prihodnjih štirih letih Indija, Venezuela in Vietnam, pravi Igor Korotčenko iz Centra za analizo svetovne trgovine z orožjem (CAWAT).

Ruski izvoz oborožitve in vojaške opreme je v letih 20008 do 2001 dosegel skoraj 30 milijard USD, največji kupci pa so bili v tem obdobju Indija (8,2 milijardi USD), Alžirija (4,7 milijarde USD) in Kitajska (3,5 milijarde USD)- Te tri države so dosegle skupaj 55,5 odstotka ruskega izvoza orožja v tem obdobju. V naslednjem obdobju (2012-2015) bo Indija ostala največji kupec (s kar 14,3 milijardami USD), sledila ji bo Venezuela s 3,2 milijardami USD in Vietnam z enakim uvozom, napoveduje Korotčenko. CAWAT je vzel pod drobnogled trgovino s 37 državami, ki bodo v Rusiji nabavljale orožje do leta 2015, prve tri pa bodo imele kar 62,43 odstotni delež od skupnega ruskega izvoza orožja v tem obdobju, ki naj bi dosegel 32,5 milijarde USD. Bo pa po tej napovedi Kitajska presenetljivo »zdrsnila« na četrto mesto z 2,8 milijardami nabav orožja, peta pa je že Sirija z 1,6 milijarde USD.

Korotčenko tudi pravi, da je Rusija – za razliko od ZDA – usmerjena v izvoz orožja omejeni skupini držav, se bo pa ta trend nadaljeval tudi v prihodnje, čeprav bo to število držav v prihodnjih štirih letih naraščalo. Po njegovi napovedi bodo prvi svetovni dobavitelj orožja ostale ZDA. CAWAT pravi, da bodo ZDA v letu 2012 prodale 25,52 milijard orožja, kar pomeni 36,54 odstotka svetovnega izvoza orožja. Na tretjem mestu je Francija s 5,6 milijardami USD od prodanega orožja ali 8 % svetovne trgovine z orožjem. Med petimi največjimi izvoznicami orožja je še Nemčija s skupaj 4,6 milijardami USD (6,5 %). Rusija potemtakem ostaja svetovna številka 2 med izvoznicami.

Pojavlja se še en potencialno zelo velik kupec, Irak, ki bo na osnovi povečanega vojaškega in tehničnega sodelovanja v prihodnjih letih kupil kar za 5 milijard ruskega orožja, vključno z bojnimi letali in helikopterji (v oktobru so se dogovorili o nakupu bojne tehnike v vrednosti 4,2 milijarde UASD v prihodnjem obdobju).

Poglavitni kupec ruskega orožja pa še vedno ostaja Indija, ki je v letih 1996, 200 in 2007 podpisala pogodbe za razvoj, dobavo in licenčno izdelavo skupaj 230 lovcev Su-30MKI(na sliki zgoraj) v skupni vrednosti nad 8 milijard USD, kar je doslej največji ruski izvozni posel, obenem pa je omogočil Rusom po kritičnem obdobju po razpadu bivše Sovjetske zveze ohranjati razvoj in proizvodnjo ter konstruiranje novih bojnih letal. Skupaj ima Indija zdaj že nad 160 lovcev SU-30MKI.

So pa največje napake ruskih proizvajalcev in izvoznikov orožja prav tako povezani z Indijo. Največja zabloda je zagotovo dolgo podpisovanje pogodbe o prodajo letalonosilke Admiral Gorškov – v Indiji imenovane INS Vikramaditya(zgornja slika). Po prvotni pogodbi naj bi jo Indija prevzela v decembru 2012, je pa že znano, da zaradi težav s parnimi kotli ne bo zmogla polne moči, dobava pa bo preložena za najmanj pol leta.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki