Rusija ima več sistemov za prestrezanje balističnih raket kot ZDA

by Urednik

RAKETNI ŠČIT PRINAŠA ŠE DODATNA RAZHAJANJA MED RUSIJO IN ZAHODOM

Ruska vojska ima 68 raketnih sistemov za prestrezanje balističnih raket, medtem ko jih ima Ameriška vojska le 30, ki so vsi nameščeni na Aljaski, načrtujejo pa jih še dodatnih 14, je dejala Rose Gottemoeller, ameriška podsekretarka za nadzor nad oborožitvijo in mednarodno varnost.

Rose Gottemoeller je informacije o tem zaupala novinarjem med govorom v Romuniji in ob tem dejala, da ZDA niso zaskrbljene zaradi 68-ih ruskih sistemov Moskovskega raketnega ščita, saj naj to ne bi vplivalo na stabilnost strateških sil. “Ruskih 68 prestreznih sistemov je 24 več kot jih ZDA sploh načrtujejo,” je dejala Gottemoellerjeva.

Gottemoellerjeva je razpravljala o sistemih za prestrezanje balističnih raket in Natovem protiraketnem ščitu, ob tem pa dodala, da je ruska zaskrbljenost  glede protiraketnega obrambnega sistema “na podlagi logike, fizike in matematike” neutemeljena. V Moskvi namreč trdijo, da bi ameriški protiraketni ščit (nameščen v Evropi) lahko ogrozil strateško jedrsko ravnotežje med Združenimi državami Amerike in Rusijo.

Ruski mediji so se že odzvali na razlage Gottemoellerjeve s podatki, da imajo ZDA in njene zaveznice v zvezi NATO še precej več prestreznih sistemov, kot jih je omenila ameriška podsekretarka, tako na kopnem kot na plovilih.

Ameriški in ruski raketni ščit

ZDA namreč v okviru zveze NATO gradijo raketni ščit tudi za Evropo, prestrezni sistemi pa bodo nameščeni v Španiji, na Poljskem, v Turčiji in v Romuniji, kjer so že začeli z gradnjo vojaške baze za ta namen.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

RAKETNI ŠČIT – drugi ameriški rušilec že na poti v Španijo

Prvi ameriški rušilec USS Donald Cook je prispel v Cádiz februarja 2014, rušilec USS Ross pa se je iz mornariške baze v Norfolku odpravil na pot proti Španiji.

Ruska vojska bo dobila raketni sistem S-500 že leta 2016

Ruska vojska bo leta 2016 že začela uvajati najnovejši raketni sistem zemlja-zrak dolgega dosega S-500 (55R6M triumfator-M), saj naj bi Almaz Antej že zaključeval z razvojem.

Povezani članki