Rusija načrtuje testiranja nove 100-tonske balistične rakete v letu 2016

by Urednik

RUSIJA IN ZDA PONOVNO RAZVIJATA SVOJE STRATEŠKE SILE

Rusija načrtuje v letu 2016 testno izstrelitev nove 100-tonske medcelinske balistične rakete poimenovane “sarmat”, ki bo v ruskih oboroženih silah zamenjala doslej največjo balistično raketo R-36M2 voevoda (NATO: SS-18 satan – na slikah).

Ruski tehniki bodo sicer prve preizkuse izstrelitve izvedli že letos, vendar bodo namenjeni predvsem testiranju izstrelitve rakete , njene nosilnosti in obnašanja v prvi fazi tako da bo raketa po nekajsekundnem poletu padla nazaj na površje. Za leto 2016 pa načrtujejo celoten preizkus, medtem ko naj bi bila predana Ruski vojski v letu 2020.

Nova ruska balistična medcelinska raketa (ICBM) sarmat bo lahko prenesla do 10 težkih bojnih jedrskih konic ali 15 srednje velikih bojnih konic do ciljev na oddaljenosti 6.200 kilometrov. Na neki točki pod orbito se bo vsaka bojna konica ločila od preostalih in se usmerila proti svojemu cilju. Tako naj bi lahko ena poletela proti južnemu polu in druga proti severnemu polu, skoraj noben protiraketni sistem pa je ne bo mogel uničiti, so zapisali pri ruskem čaopisu pravda.

ZDA in Rusija sta dosegli velik napredek v zmanjšanju števila jedrskih raket po padcu Sovjetske zveze leta 1991 ter takrat podpisali Pogodbo o zmanjšanju strateškega orožja (START) in Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT), ki pa ne preprečujeta obema strateškima velesilama zamenjave oz. nadgradnje svojega arzenala. START določa zgornjo mejo število bojnih konic, ki jih lahko ima vsaka država, NPT pa prepoveduje državama širjenja tehnologij strateškega orožja na druge, nepriznane jedrske države.

ZDA načrtujejo obdržati svoje balistične rakete minuteman III v službi vse do leta 2030, pri tem pa bodo naredili vrsto nadgradenj, vendar pa so Ameriške letalske sile  že izrazile željo, da se razvije nova balistična raketa. Tako nova ruska raketa sarmat, kot njena predhodnica satan sta močnejši od ameriške rakete minuteman. Ameriške letalske sile naj bi proizvajalcem že namenile  dodatnih 50 milijonov dolarjev za razvoj novih sistemov in nadgradenj rakete minuteman III, so zapisali pri Great Falls Tribune.

Konec januarja 2015 je dal zanimivo izjavo namestnik ruskega predsednika vlade Dmitrij Ragozin, ki je dejal, da se ZDA ne bi mogle ubraniti pred jedrskim arzenalom Rusije, vendar pa pri tem ni navedel, katere raketne tehnologije je imel v mislih.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki