Rusija prejela več tujih prošenj za raketne sisteme S-400

by Urednik

POLEG KITAJSKE ŠE NEKAJ POTENCIALNIH KUPCEV ZA SISTEME S-400

Igor Sevastyanov, vodja ruske delegacije na mednarodni vojaški razstavi Eurosatory 2014 v Parizu, je novinarjem razkril, da je Rusija že dobila prva tuja naročila (poleg kitajskih) za oborožitvene protiletalske sisteme zračne obrambe  S-400 triumf, o njihovi prodaji pa se še odločajo.

“Obstaja kar nekaj držav, ki so pripravljeni kupiti raketni sistem S-400. Imamo več prošenj za njihov nakup, vendar zvezna agencija razmišlja pri odločanju zelo previdno,” je dejal Sevastyanov, ki pa ni navedel kakršnih koli nadaljnjih podrobnosti.

Pred nekaj leti je rusko obrambo ministrstvo namreč napovedalo, da so razvili raketne protiletalske sisteme S-400 triumf samo za potrebe Rusije in jih ne nameravajo prodajati v tujino. Kazalo je tudi, da bosta celo Belorusija in Kazahstan, s katerima Rusija gradi svoj raketni ščit, prejeli te napredne oborožitvene sisteme šele po tem, ko bodo vse enote Ruske vojske opremljene s protibalističnimi izstrelki in sistemi za protiletalsko obramba S-400.

Konec marca 2014 pa je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal, da je potrebno spodbuditi proizvodnjo naprednih protibalističnih raketnih sistemov za izvoz zaveznikom in partnerjem Rusije. Ruski predsednik je poudaril predvsem raketne sisteme S-300, S-400 in pancir-S1 ter dal zeleno luč za prodajo najnovejšega raketnega sistema zračne obrambe S-400 triumf Kitajski.

Raketni sistem zemlja-zrak S-400 triumf (NATO: SA-21 growler) je protiletalski sistem srednjega do dolgega dosega, ki lahko učinkovito sestreli vsak cilj v zraku, vključno z balističnimi raketami, z dosegom do 400 kilometrov in do višine 30-ih kilometrov. Vsaka baterija sistema S-400 triumph lahko hkrati spremlja do 36 ciljev in izstreli 72 raket.

Rusija je drugi največji svetovni izvoznik orožja za ZDA. Leta 2013 je Rusija izvozila za okoli 15,7 milijard USD orožja, med januarjem in marec 2014 pa še za dodatni 2 milijardi dolarjev. Po nekaterih ocenah, glede na naročila, naj bi Rosoboronexport v letu 2014 izvozil kar za 47 milijard ruskih oborožitvenih sistemov.

 Kljub sankcijam nekaterih zahodnih državah zaradi ukrajinsko-ruske krize, pa vodstvo Rusije trdi, da le te na vojaško-industrijski kompleks v državi ne bodo vplivale ter bo ta samo rasel.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sorodne novice:

Rusija bo Kitajski prodala raketne sisteme S-400

31/03/2014

Ruski predsednik Vladimir Putin je dal zeleno luč za prodajo najnovejšega raketnega sistema zračne obrambe S-400 triumf Kitajski.

Povezani članki