Rusija pripravljena Iranu prodati sisteme S-300, če ZN umaknejo embargo

by Urednik

RUSIJA ŽELI POLEG UMIKA GOSPODARSKIH SANKCIJ TUDI UMIK EMBARGA NA OROŽJE ZA IRAN

Rusija bi lahko zaključila dobavo obrambnih sistemov zemlja-zrak dostaviti S-300 Islamski republiki Iran, če se Združeni narodi (ZN) le odločijo, da ukinejo prepoved na prodajo orožja Teheranu, je dejal vodilni ruski obrambni strokovnjak Igor Korotchenko v petek 3. aprila 2015.

Pogajalci iz Irana, ZDA in drugih svetovnih velesil so se namreč dan pred tem okvirno dogovorili za končni dogovor za omejitev jedrskega programa Teherana. Iran se je načeloma strinjal, da sprejme pomembne omejitve glede svojih jedrskih zmogljivosti za vsaj desetletje in dovoli pregled mednarodnih inšpektorjev. V zameno bodo enostransko uvedene gospodarske sankcije za Islamsko republiko Iran s strani ZDA in EU umaknjene.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Ryabkov je na to pripomnil, da bi morali pri ZN ob tem ukiniti tudi embargo na orožje za Iran.

“Odprava sankcij za Iran, vključno z embargom na orožje, bi bila povsem logična stvar,” je zadevo komentiral Igor Korotchenko, direktor moskovskega Centra za analizo svetovne vojaške trgovine. “Ključnega pomena za nas (Rusijo) je dostava nadgrajenih raketnih sistemov S-300 v Iran … Pogodba bi se v tem primeru lahko izpolnila, a pod pogoji, ki so sprejemljivi tako za Moskvo kot ​​Teheranu,” je dodal.

Leta 2007 sta namreč Rusija in Iran podpisala pogodbo za raketne sisteme zračne obrambe S-300 v vrednosti 800 milijonov USD za potrebe Iranske vojske. Vendar pa so v Moskvi v letu 2010 prekinili pogodbi po resoluciji Varnostnega sveta ZN za ustavitev prodaje orožja Iranu zaradi njegovega kontroverznega jedrskega programa.

Iran je nato tožil za 4 milijarde USD ruskega državnega izvoznika orožja Rosoboronexport na Mednarodnem sodišču za spravo in arbitražo v Ženevi, ki so jo Rusi izgubili in nato Iranu ponudili poravnavo v obliki novejše izvozne različice S-300 imenovane antej-2500, vendar s poznejšim datumom dobave (nedoločeno kdaj). Teheran je zavrnil poravnavo in vztrajal pri izvajanju prvotnega dogovora.

 Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki