Rusija testira nove balistične rakete (za raketne silose)

by Urednik

VELIKA RUSKA VLAGANJA V NOVE BALISTIČNE RAKETNE SISTEME

Ruske strateške protiraketne sile testirajo nove balistične rakete, ki jih izstreljujejo iz podzemnih raketnih silosov iz baze Dombarovsky v Orenburški regiji na tarče na testnem območju Kura na polotoku Kamčatka.

Nove rakete, verjetno gre za napovedane težke medcelinske balistične rakete sarmat, so napovedali že v letu 2016, pri Strojni tovarni Krasnoyarsk pa so že pred meseci napovedali, da so pripravljeni na začetek množične proizvodnje super-težkih termonuklearnih raket.

“Strokovnjaki se ukvarjajo z razvojem potencialnega raketnega sistema s silosi in uporabljajo raketno izstrelišče Yasny (v bazi Dombarovsky),” je ruskim novinarjem sporočil generalmajor Oleg Kislov, vodja testnega območja Kapustin Yar.

Sergej Karakayev, poveljnik ruskih strateških raketnih sil,  je sicer že konec leta 2016 naznanil, da Rusija razvija novo (super)težko medcelinsko balistično raketo poimenovano sarmat, ki naj bi jo Ruska vojska začela uporabljati v letih 2019-2020.

Zgovoren je tudi podatek, da naj bi na testnem območju Kapuistin Yar, po Kislovih besedah, preizkušali kar 160 projektov novega orožja za potrebe Ruske vojske. Tako naj bi v naslednjih tednih preizkušali tudi nove projektile za taktični balistični raketni sistem iskander.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki