Rusija v sirsko Palmiro napotilo deminerje s sodobno tehniko

by Urednik

(SODOBNA) RUSKA TEHNIKA ZA DEMINIRANJE SIRSKEGA MESTA PALMIRA

Rusko obrambno ministrstvo je v osvobojeno sirsko mesto Palmira napotilo deminerje Mednarodnega centra za razminiranje, robotske sisteme in opremo. Ruski mediji so objavili seznam in posnetke tehnike, ki jo bodo uporabili za čiščenje min v starodavnem mestu.

Ruski deminerji v Siriji, ki so jih napotili v pred dvema tednoma osvobojeno sirsko antično mesto Palmira, so opremljeni z najnovejšima ruskima vojaškima robotskima sistemoma uran 6 in uran 14, samovoznimi reakcijskimi napravami za razminiranje UR-77 “zmaj gorinič”, napravami za iskanje eksplozivov IMPS-2 in koršun ter zaščitnimi oblekami OVR-2 soko.

Robotski sistem uran 6

Večfunkcijski robotski sistem uran 6 je predviden za prehode skozi minska polja in čiščenje protipehotnih min eksplozivnih naprav z maso eksploziva do 1 kg.  Robot za razminiranje tehta  6 – 7 t in se lahko povzpne na do 1,2 m visok zid. S strojem upravlja operater s pomočjo radijske zveze in daljinskim upravljavcem z oddaljenosti  1000 m. Robot dejansko preorje zemljišče in sproži eksplozijo vseh odkritih min.

Robotski gasilni sistem uran 14

Robotski sistem uran 14 tehta 14 t in je namenjen gašenju požarov na objektih, v  katerih obstaja nevarnost eksplozije. Tako velike dimenzije so potrebni, da bi se lahko v žarišče požara pripeljalo veliko količino vode v cisterni. V uran 14 gre kar 2 t vode in 600 l pene za gašenje. Z napravo gasijo požare, hkrati pa samostojno jemlje vodo iz nadzemnih hidrantov in umetnih rezervoarjev, v katerih se akumulira voda. Uran 14 se lahko približa požaru celo kadar je izpostavljen toči krogel in drobcev granat.

Na zgornjem delu robota je nameščena cev, ki služi za brizganje vode, iz nje se lahko odpira “ostrostrelni” curek vode ali pene. Domet polnega vodnega curka je najmanj 50 m, domet pene pa najmanj 35 m.

UR-77 “zmaj gorinič”

Top je samovozna reakcijska naprava za razminiranje, ki lahko med bojem prodira skozi protitankovska minska polja. Skupna masa eksploziva, ki ga meče na namerjeno mesto, znaša približno 700 kg. Razminiranje poteka tako, da z eksplozijo izzove udarni val, ki potem deluje na vžigalnik mine. Neuradno napravo imenujejo “zmaj gorinič”. Ima dvočlansko posadko, kot glavno orožje pa uporablja polnitve za razminiranje. Taka naprava – stroj lahko nosi dve polnjenji.

Selektivni minolovec IMPS-2

Selektivni minolovec IMPS-2 omogoča iskanje eksplozivov v zemlji ali v snegu v globini do pol metra, prav tako pa tudi za pregradami iz nemagnetnih materialov in v vodi 1,5 m vzdolž obale.

“Koršun” – iskalec eksploziva z daljinskim detonatorjem

Koršun lahko odkrije eksplozivne naprave, ki se nahajajo za različnimi pregradami – ovirami: za betonskim ali opečnatim zidom, za oviro iz bodeče žice in iz kovinske mreže, pod asfaltom in betonskimi ploščami na cestah. Domet naprave je 30 m.

Zaščitna obleka OVR-2 soko

Blindirani elementi zaščitne obleke OVR-2 soko ščitijo deminerja pred drobci. Čelada ima ščitnik za oči in obraz, ki vzdrži zadetek krogle kalibra 9 mm z razdalje 25 m. Obleka tehta samo 8,5 kg.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: mil.ru, RIA Novosti

Slovesnko vojaško gorništvo

Povezani članki