Rusija vrnila Italiji testne oklepnike B1 centauro

by Urednik

PREKINITEV RUSKO-ITALIJANSKEGA OBRAMBNEGA SODELOVANJA

Ruska vojska je od maja 2012 testirala italijanska oklepna vozila B1 centauro, zainteresirani so bili za licenčno izdelavo, sedaj pa so jih vrnili in se odločili, razvijejo svoje oklepna vozila z uporabo podobne tehnologije, je sporočil ruski vojaški predstavnik Yuri Borisov.

Rusko ministrvo za obrambo je preizkušalo vsaj dve oklepni vozili za podporo tankom B1 centauro s topoma kalibra 105 mm in 125 mm ter vsaj dve s topoma kalibra 30 mm in 120 mm.

Italija ima v svoji oborožitvi 400 oklepnih vozil centauro (8×8), ki jih proizvaja italijansko podjetje Oto-Melara. 24-tonsko kolesno oklepno vozilo ima 4 člane posadke, razvije največjo hitrost 100 km/h in ima doseg 800 km. Oborožen je z glavnim topom in dvema mitraljezoma kalibra 7,62 mm.

Italija je oklepnike centauro uporabljala tudi na mirovnih misijah na Balkanu, opremili so jih z dodatnim oklepom,  Somaliji in Iraku. Poleg Italije imajo v svoji oborožitve še Jordanija (25), Španija (84) in Oman (9), med leti 2000 in 2002 pa so jih, predvsem zaradi topa (120 mm) testirale tudi ZDA.

Rusija, ki je vozila cantauro preizkušala na svojem ozemlju več kot dve leti, je v letu 2012 želela z Italijo ustanoviti skupno podjetje, ki bo izdelovalo oklepna vozila centauro, sodelovala pa naj bi ruska  tovarna tovornjakov Kamaz.

V zadnjih nekaj letih je italijanska obrambna industrija pri projektih pogosto sodelovala z ruskimi. Tako so skupaj do nedavnega razvijali konvencionalno podmornico S-1000, razvoj pa so prekinili zaradi sankcij EU proti Rusiji. Pred tem so Rusi naročili kar 418 vozil Iveco LMV (4×4), v Rusiji poimenovanih rys (lynx – ris), načrtovali pa več kot 2000. Prvih 60 vozil lynx so jim dobavili Italijani, ostale pa so po licenci začeli proizvajati v novem obratu podjetja KAMAZ v Tatarstan. Proizvodnja  lahkih oklepnih vozil (LMV) Iveco M65 lynx je v Rusiji ustavljena zaradi lobiranja za nakup ruskega konkurenta GAZ-2330 tigr, tako da ni znano koliko jih uporablja Ruska vojska.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Italijansko oklepno vozilo B1 centauro v akciji

Povezani članki