Ruska vojska bo prve tanke armata dobila že v februarju 2015

by Urednik

V RUSIJI POSPEŠEN RAZVOJ GLAVNEGA BOJNEGA TANKA T-14 ARMATA

Ruska vojska bo na testiranja že v februarju in marcu 2015 dobila prvo serijo več kot 20-ih novih glavnega bojnega tanka T-14 armata, je za ruske medije dejal predstavnik proizvajalca Uralvagonzavod.

“Govorimo o pilotni seriji (tankov armata), ki jo bo Ruska vojska prejela v februarju in marcu (2015). Dogovorili smo se za malo več kot 20 enot,” je dejal namestnik direktorja Uralvagonzavoda Vyacheslav Khalitova in dodal: “Predvidevamo, da bo tank opravil vsa testiranja in pripravljen za množično proizvodnjo v letih 2017-18.” Ob tem je spomnil, da je rusko obrambno ministrstvo izrazilo potrebo po dobavi okoli 2.300 enot tanka T-14 armata (T-99).

Rusi so v preteklih tednih že napovedali, da bo prvič nove ruske glavne bojne tanke armata javno mogoče videti na vojaški paradi na Rdečem trgu ob dnevu zmage 9. maja 2015. Napovedana pa so tudi že državna testiranja novega tanka in sicer za leto 2016, medtem ko naj bi v prihodnjih mesecih strokovnjaki iz Ruske vojske in Uralvagonzavoda še naprej skupaj delali na razvoju tanka in posodobitvah.

Nekateri vojaški analitiki, predvsem ruski, so že mnenja, da bo tank armata v 21. stoletju dominiral na bojišču predvsem zaradi novega radarskega sistema. Predpostavljajo namreč, da bo opremljen z aktivnim faznim radarjem. Ta je sestavljen iz množice modulov, od katerih je vsak v resnici miniaturni radar. Tudi če je poškodovano n-število modulov, radar še vedno deluje, vendar z nekoliko poslabšano učinkovitostjo. Radarska oprema armate bo lahko v tem primeru hkratno opazovala več ciljev, tako na površju kot v zraku. Ob tem strokovnjaki dodajajo, da bo radarski sistem tanka armata verjetno lahko tudi prenesel spremenjene podatke in popravil let vodenega streliva.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Ruski tank armata razvit tudi za Arktiko?

Ruski glavni bojni tank armata je izdelan iz posebnega jekla, ki mu zaščitnih lastnosti niti malo ne zmanjšujejo ekstremno nizke temperature, kar bo omogočilo delovanje tudi na območju Arktike.

Ruska vojska bo 32 tankov T-99 armata prejela že v letu 2015

Ruski poveljnik kopenskih sil polkovnik Oleg Salyukov je napovedal, da bodo 32 tankov T-99 armata, zadnja generacija ruskih glavnih bojnih tankov, v Ruski vojski dobili že v letu 2015.

oklep-na-slovenskem

Povezani članki