Ruska vojska naročila 250 najnovejših desantnih oklepnikov BMD-4M in BTR-MDM

by Urednik

NOVE OKLEPNIKE ZA RUSKE PADALSKE ENOTE BODO ZAČELI PROIZVAJATI ŽE JUNIJA 2015

Rusko obrambno ministrstvo je naročilo 250 na novo razvitih desantnih bojnih vozil BMD-4M sadovnitsa  in desantnih pehotnih vozil BTR-MDM rakushka, ki so ju letos prvič predstavili tudi na Paradi zmage. Serijska proizvodnja novih oklepnikov BMD-4M in BTR-MDM naj bi se v proizvodnih obratih tovarne Traktor iz Kharkova začela že 1. junija 2015, je sporočil poveljnik ruskih padalskih enot Vladimir Shamanov.

Ruska vojska, ki namerava do leta 2020 podvojiti število padalskih enot, je (pred)naročilo za nova desantne oklepne goseničarje oddala že v letu 2014. V zadnjih mesecih so intenzivno testirali 10 oklepnikov BMD-4M sadovnitsa in 10 BTR-MDM rakushka, nato pa potrdili naročilo sredi maja 2015. Nova desantna vozila bo najprej dobila desantna šola iz Ryazana, nato pa še 137. padalska enota in en desantni bataljon (30 oklepnikov BMD-4M), do konca leta 2015 skupaj 62 bojnih vozil BMD-4M sadovnitsa in 22 oklepnih vozil pehote BTR-MDM rakushka.

Desantno bojno vozilo BMD-4M sadovnitsa

Desantno bojno vozilo BMD-4M sadovnitsa (BMD – Boyevaya Mashina Desanta), ki je nedavno prestalo ruska državna testiranja,  je posodobljena različica oklepnika BMD-4 z novim podvozjem, oklepom, motorjem in digitalni sistem za nadzor ognja. Opremljen je z bojno enoto bakhcha-U, ki jo sestavljata topa kalibra 100mm in 30mm ter mitraljez 7,62 mm. BMD-4M tehta 13 ton, poganja pa ga 500 konjski dizelski agregat, ki vozilo požene do hitrosti  64 km/h. Oklepnik upravljata 2 člana posadke, v njem pa je prostora še za 6 vojakov – padalcev.

Oklepno pehotno vozilo BTR-MDM rakushka

Oklepno pehotno vozilo BTR-MDM rakushka (objekt 955) je tudi nastalo na osnovi oklepnika BMD-4 in je namenjeno za zamenjavo vozilo BTR-D, ki je v uporabi Ruske vojske že vse od  1970-ih let. Oklepno transportno vozilo BTR-MDM (BTR – Bronetransportyor) se lahko uporablja za prevoz vojakov, goriva, streliva in ranjencev. Ta oklepnik, ki so mu namenili podobne izboljšave kot pri BMD-4M, nima topovske kupole, temveč je oborožen le z dvema mitraljezom  kalibra 7.62mm. Je nekoliko večji kot oklepnik BMD-4M, saj je v njem prostora za 13 padalcev (in 2 člana posadke).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki