Ruska vojska že prejela tanke T-14 armata, a jih še skriva

by Urednik

BODO TANKI T-14 ARMATA ŽE SODELOVALI NA GENERALKI ZA VOJAŠKO PARADO?

Ruska vojska je v februarju 2015 že prejela prvih 20 glavnih bojnih tankov T-14 armata, ki pa jih bodo javnosti predstavili šele v maju. Obstaja pa velika možnost, da bodo že 6. marca 2015 zapeljali po moskovskih ulicah.

Ruska vojska bo namreč v petek 6. marca opravila “nočno generalko” za vojaško parado ob Dnevu zmage, ki bo potekala 9. maja 2015 na Rdečem trgu v Moskvi. Po poročanju ruske spletne strani Sputnik, pa bi lahko na generalki predstavili tudi že novi ruski glavni bojni tank T-14, ki so ga razvili na platformi armata. Zaenkrat Rusija še skrbno skriva novi tank.

Rusko obrambno ministrstvo je že večkrat sporočilo, da bo novi glavni tank armata predstavljen javnosti na vojaški paradi ob Dnevu zmage. Vendar pa obstaja možnost, da bi se dalo tank T-14 videti že na generalki za parado v petek ob 6.45 zjutraj. Strokovnjaki pa ob tem poudarjajo, da je velika verjetnost, da bodo v tem primeru tank armata dobro zakamuflirali, tako da bo vidna le silhueta, saj ne želijo, da bi kdo že sedaj preučil tehnologijo novega tanka.

Ruska podjetja so že predstavila tehnologije za kamuflažo bojnih vozil, strokovnjaki pa pravijo, da edino tankovska kamuflaža nakidka, ki jo je razvilo moskovski Inštitut za raziskovanje jekla, prikriva tudi toplotni, infrardeči in radarski podpis tanka. Kamuflažo nakidka so Rusi že predstavili na tanku T-90 (na fotografiji).

Ruska vojska je po poročanju že v februarju 2015 prejela prvih 20 glavnih bojnih tankov T-14 armata, ki jih je izdelalo podjetje Uravagonzavod. Sprva so želeli nove tanke pokazati že takrat, vendar so se ruske oblasti odločile, da tank razkrijejo šele ob Dnevu parade, razlog pa se nedvomno skriva v odnosih med Zahodom in Rusijo.

Novi tank T-14 armata bo šel v letu 2016 skozi državna testiranja, Ruska vojska pa pričakuje, da bo do leta 2020 imela že več kot 2.300 tankov tega tipa v svoji oborožitvi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki