Ruske specialne sile na vaji preizkusile oklepnike tajfun-K 6×6

by Urednik

NAJSODOBNEJŠI MRAP-I TUDI ZA SPECIALNE ENOTE RUSKE VOJSKE

Specialne enote Ruske vojske iz Centralnega vojaškega okrožja so pred dnevi prvič uporabile napredna protiminsko zaščitena oklepna vozila tajfun-K 6×6 na vajah na vadbišču Shilovo v regiji Novosibirska v Zahodni Sibiriji, so sporočili ruski vojaški tiskovni predstavniki.

“Po scenariju vaje je skupina pripadnikov specialnih enot, ki so bili izvidnica humanitarnemu konvoju, patruljirala z dvema lahkima oklepnima voziloma tiger 4×4 in dvema oklepnima voziloma tajfun-K 6×6. Na nalogi so naleteli na zasedo. Specialci iz vozil tiger so zavarovali mesto in omogočili izstop specialcev iz vozil tajfun-K. Po simuliranem sovražnikovem napadu so specialci zagotovili prvo pomoč poškodovanim osebam in poskrbeli za njihovo varno evakuacijo,” so sporočili tiskovni predstavniki Centralnega vojaškega okrožja Ruske vojske.

Ruska vojska je za potrebe specialnih enot iz Novosibirska v začetku aprila 2018 dobila prvih 8 naprednih oklepnih vozil tajfun-K 6×6. Ruska kopenska vojska jih ima sicer v svoji oborožitvi okoli 300.

Kamaz-63968 tajfun (typhoon) je družina večnamenskih, modularnih, protiminsko zaščitenih (MRAP) oklepnih vozil (4×4, 6×6 in 8×8), katere razvoj se je začel v letu 2010. Šestkolesna oklepna terenska vozila so namenjena za prevoz pripadnikov specialnih sil in tovora, ki so zaščiteni pred naboji do kalibra 30 mm, pehotnim minam in eksplozivnim napravam. Največja hitrost  vozila je 105 km/h.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki