Ruske strateške sile v letu 2015 – brez enot na Krimskem polotoku

by Urednik

NAČRTI RAZVOJA RUSKIH STRATEŠKIH RAKETNIH SIL

Rusija nima namena napotiti enot strateških raketnih sil na Krimski polotok, saj ni potrebe po tem, je dejal poveljnik ruskih strateških sil Sergei Karakayev 16. decembra 2014. Napovedal pa je tudi razvoj nove medcelinske balistične rakete sarmat za zamenjavo raket SS-18 satan in izvedbo 14-ih testnih izstrelitev balističnih raket v letu 2015. Ruske strateške raketne sile so 17. decembra 2014 praznovale 55-obletnico ustanovitve.

“Ni nobenih načrtov za razporeditev vojaških enot strateških raketnih sil v krimsko zvezno okrožje, saj ni potrebe. Današnje balistične rakete dolgega dosega lahko zadanejo vsako tarčo kjerkoli na svetu, ne da bi jih namestili na mejah Rusije,” je dejal Karakayev. Dejal je, da so balistične rakete Ruske vojske razporejene globoko v ruskem ozemlju in so sposobne zaščitite Rusijo od napadi sovražnika.

Ruska vojska je konec novembra 2014 v letalsko bazo Belbek blizu Sevastopola namestila 10 lovcev Su-27SM in 4 lovce Su-30, kar je že septembra napovedal ruski obrambni minister Sergei Shoigu in dejal, da je to posledica stopnjevanja krize v sosednji Ukrajini in povečanje vojaške prisotnosti vojakov zveze Nato na mejah Rusije, kar zahteva povečanje obrambe Krimskega polotoka. Tega so marca 2014 priključili Ruski Federaciji, potem ko je več kot 90 odstotkov prebivalstva glasovalo zapustiti Ukrajina in se pridružiti Rusiji po državnem udaru v Kijevu in vzponu nacionalistično razpoloženih politikov v tej nekdanji sovjetski državi, so poročali ruski mediji.

Krimski polotok je že v času Sovjetske zveze služil kot ključno ozemlje za mornariške baze Črnomorske flote Sovjetske mornarice in njenih jedrskih podmornic. Mornariška baza strateških podmornic je bila opuščena leta 1993, kmalu po tem, ko je Sovjetska zveza razpadla. Danes je Krimsko mesta Sevastopol sedež Črnomorske flote Ruske mornarice.

Po priključitvi Krima Rusiji, je zveza NATO še okrepila zračne patrulje v baltski regiji in poslala dodatne vojaške ladje v Črno morje. Moskva je kritiziral vse večjo vojaško prisotnost severnoatlantskega zavezništva  v bližini ruskih meja, ruski predsednik Vladimir Putin pa je zatrdil, da NATO uporablja ukrajinska krizo kot izgovor za “oživljanje” same sebe.

Razvoj nove medcelinske balistične rakete sarmat

Rusija načrtuje do leta 2020 razviti novo medcelinsko balistično raketo (ICBM) sarmat, s katero bodo nadomestili rakete SS-18 satan, je sporočilpoveljnik ruskih strateških sil Karakayev. “Nimamo nobenih dvomov, da bo nova težka raketa na tekoče gorivo razvita do konca tega desetletja,” je dejal Karakayev.

Balistične rakete SS-18 so v Sovjetsko vojsko uvedli leta 1975, predstavljajo pa resno grožnjo za ameriške kopenske strateške raketne sisteme in trenutno veljajo za najmočnejše jedrske rakete na svetu.

Razvoj novega ruskega raketnega vlaka barguzin se nadaljuje

Že nekaj zadnjih let pa je veliko novic o obuditvi strateških raketnih vlakov (bojnega železniškega raketnega kompleksa – BŽRK, kakršne je Ruska vojska opustila po sklenjenem sporazumu z ZDA o omejevanju strateške ofenzivne oborožitve (START II). Ruske strateške sile so zadnji raketni vlak – BŽRK tipa RT-23 15P961 “molodec” prenehale uporabljati leta 2005, po skoraj 20-ih letih uporabe. Novi raketni vlak barguzin, nova pogodba START III iz leta 2010 tega ne prepoveduje, bo opremljen z raketami RS-24 jars (NATO: SS-29) oz. novo medcelinsko balistično raketo, ko jo razvija Ruski tehnološki inštitut, prvi prototip pa naj bi testirali v letu 2020.

Rusija bo ustvarila raketne sile s tremi vrstami raketnih sistemom – v silosih, mobilnih in na tiri, kar se je že v času Sovjetske zveze pokazalo za učinkovito, meni  Karakayev.

Ruski raketni sistem RS-24 jars

V letu 2015 nove rakete RS-24 jars in nova testiranja

Ruska vojska bo v letu 2015 prejel 24 medcelinskih balističnih raketnih sistemov RS-24 jars (SS-29), ki so  nadgrajena različica balističnih izstrelkov topol-M, ki so bili prvič preizkušeni v letu 2007 in dano v uporabo v juliju 2010. Nove balistične raketne sisteme naj bi namestili po celotnem ozemlju Rusije.

Raketa RS-24 lahko nosi več bojnih jedrskih konic z neodvisnimi cilji, ki lahko opravljalo manevre, da se izognejo izstrelkom obrambnih sistemov  in imajo doseg 12.500 km ter letijo s hitrostjo več kot 20 machov.

Ruske strateške raketne sile pa nameravajo v letu 2015 izvesti tudi kar 14 izstrelitev balističnih raket, da bi lažje preučili letenje prihodnjih modelov te vrste orožja, kakor tudi za nadzor nad tehnično pripravljenost raketnih kompleksov, ki so že v uporabi.

Karakayev je še dodal, da sta še dve testni izstrelitev predvideni do konca leta 2014. Zadnja testna izstrelitev je potekala v novembru 2014, ko so iz nove jedrske podmornice Alexander Nevsky razreda borei izstrelili podmorniško balistično raketo bulava.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob tem poudaril, da je pomembno ohraniti sposobnost odvračanja z jedrskim orožjem, v luči vse večjega število varnostnih izzivov v zadnjem času.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki