Ruski kolesni oklepnik bumerang 8×8 že na testiranjih

by Urednik

ZA RUSKI OKLEPNIK BUMERANG 8X8 VLADA VELIKO ZANIMANJE

Najnovejši ruski osemkolesni oklepni transporter bumerang so prvikrat predstavili 9. maja 2015 na Paradi zmage na moskovskem Rdečem trgu, zdaj pa je že v fazi pripravljalnih preizkušanj.

Glavni konstruktor Alexander Krasovitsky ga opisuje preprosto kot stroj, “ki je neuničljiv”. Več kot 40 vodilnih podjetij ruske vojaške industrije razvija bumerang AFV, je dejal Krasovitsky in dodal, da večino testiranj in razvoja opravlja center za vojaški inženiring.

Gre za oklepno kolesno vozilo (ruske) nove generacije, ki je od predhodnikov bolje oboroženo, bolje – pasivno in aktivno – zaščiteno, opremljeno z naprednimi sistemi upravljanja, primerljivo in (ali) boljše od vseh trenutnih podobnih bojnih vozil na svetu.

Kot takšno oklepno pehotno vozilo bumerang 8×8 seveda ni moglo neopaženo mimo strokovnih vojaških opazovalcev na omenjeni Paradi zmage 9. maja lani. Zanj vlada zanimanje tujih kupcev že v tej – razvojni fazi. Za prodajo na tuje pa mora proizvajalec seveda najprej pridobiti odobritev ruskega političnega in gospodarsko-vojaškega vrha.

Bumerang bo v ruski kopenski vojski zamenjal oklepnike na kolesih BTR-82/A – zelo posodobljene izvedenke v osemdesetih letih prejšnjega stoletja konstruiranih in po svetu kar precej razširjenih kolesnih oklepnikov BTR-80.

Bumerang ima pogon na osem koles, motor so namestili v prednji del, za oklep so uporabili keramično oklepno tehnologijo vključno s protioklepno in protiminsko zaščito. Posadka šteje tri člane, na vozilo pa lahko namestijo top 30 mm ter mitraljez 7,62 ali 12,7 mm.

Ob oklepno-transportni verziji načrtujejo še bumeranga v izvedbi protitankovskega (z vodljivimi protioklepnimi raketami opremljenega) vozila, oklepnika, oboroženega z zračno-obrambnimi (protiletalskimi) raketnimi sistemi, zatem ambulantno verzijo oklepnika, vozila za ognjeno podporo (s topom ali minometom) in podobno.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki