Ruski lahki ročni raketomet MGK bur

by Urednik

RUSI DALI NA TRG NOV PRENOSNI RAKETNI SISTEM

V Rusiji so začeli proizvajati nov lahki prenosni večnamenski raketni sistem MGK bur, ki se ponaša z izredno majhno težo in dosegom do 650 m, zaradi česar je še posebej uporaben tudi v urbanih spopadih.

Ruski proizvajalec KBP je zaključil razvoj in začel s proizvodnjo lahkega ročnega raketometa MKG (Malogabaritnyj Granatomëtnyj Kompleks) bur. Izstrelek je nevodljiv, izstreli se ga iz cevi na ramenu strelca, cev s prožilnim mehanizmom pištolskega tipa pa se lahko uporabi ponovno. Merilna naprava je nad cevjo na levi strani, sistem bur pa opremljajmo s tremi vrstami – za dnevno rabo, za nočno rabo in v dražji različici s termovizijo.

Sistem izstreljuje dve vrsti izstrelkov kalibra 62 mm: z brizantnim (rušilnim) eksplozivnim polnjenjem in z brizantnim fragmentacijskim eksplozivom. Oba izstrelka imata na zadnjem delu štiri zložljiva krilca, dolga pa sta 742 mm. Proizvajalec zagotavlja najkrajši doseg 25 m in najdaljšega 950 m (podnevi). Poglavitna prednost prenosnega raketnega sistema bur je njegova majhna teža – 5 kg, od tega tehta izstrelek 3,5 kg, lanser pa skupaj z namerilno optično napravo pa 1,5 kg. Iz bura je moč streljati stoje, kleče in pa leže, tudi iz manjših prostorov (volumna najmanj 30 m3). Proizvajalec ponuja tudi elektronski trenažni paket GK62T za urjenje strelcev v streljanju na različne cilje in v različnih pogojih.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Streljanje z ročnim raketometom MGK bur

Povezani članki