Ruski strokovnjaki v Srbiji letos deaktvirali okoli 300 eksplozivnih teles

by Urednik

RUSIJA SODELUJE PRI ODSTRANJEVANJU EKSPLOZIVNIH TELES V SRBIJI

Uslužbenci ruskega Ministrstva za izredne razmere so v Srbiji v letošnjem letu deaktivirali okoli 300 izstrelkov različnih kalibrov, je povedal tiskovni predstavnik ministrstva za RIA Novosti.

“Ruski strokovnjaki so preiskali površino več kot 400.000 kvadratnih metrov in nevtralizirali 283 eksplozivnih predmetov,” je dejal tiskovni predstavnik ruskega Ministrstva za izredne razmere.

Skupina ruskih strokovnjakov za eksplozivna telesa deluje v Srbiji od leta 2008, od leta 2009 pa tudi blizu Kragujevca v mestu Paraćin, približno 150 kilometrov južno od Beograda. Iščejo in deaktivirajo  eksplozivnih predmete, ki so zakopani v zemljo iz časa prve in druge svetovne vojne, bombardiranja letal zveze NATO leta 1999 in ob eksploziji vojaškega skladišča v Paraćinu letu 2006. Ruska misija odstranjevanja eksplozivnih teles v Srbiji naj bi se končala leta 2017.

Kar nekaj težav pa so pri odstranjevanju min in drugih eksplozivnih teles tudi v Srbiji povzročile spomladanske poplave, ki so prenesle nekatere na že očiščena območja.

Ena od največjih mednarodnih humanitarnih operacij, ki jih izvaja rusko Ministrstvo za izredne razmere je bila pomoč ljudem v Jugoslaviji po Natovem bombardiranju leta 1999. Rusija je pri tem sodelovala s Švico, Grčijo in Avstrijo vse od konca spopadov spomladi in poleti leta 1999.

Pripravil: A. Knific, foto: RIA Novosti

KNJIGA IZ NAŠE PONUDBE:

Letalski spopad nad Srbijo leta 1999

Povezani članki