Ruski tanki nemočni pred ameriškimi izstrelki javelin?!

by Urednik

“TANKI RUSKE VOJSKE POTREBNI TEMELJITE NADGRADNJE”

Ruski obrambni poročevalec in vojaški izvedenec Aleksej Klopotov je zaskrbljen in navaja, da bi naj bili ruski glavni bojni tanki nemočni pred ameriškimi vodenimi protioklepnimi izstrelki javelin vrste “izstreli-pozabi”.

Aleksej Klopotov pojasnjuje, da so obstoječe verzije ruskih serijskih tankov (350 tankov T-90, 450 T-80, 1900 T-72) brez obrambe pred ameriškimi protioklepnimi vodenimi izstrelki FGM-148 javelin (ATGM javelin). Opozarja, da ameriški protioklepni izstrelki navkljub slabostim zlahka zadenejo sodobne in nadgrajene tanke Oboroženih sil Ruske federacije.

Javelin lahko “napada” tanke z vrhnje strani, kjer so tanki običajno najslabše zaščiteni – oklepljeni, uporabljajo način delovanja “izstreli-pozabi” in se usmerjajo z infrardečim sistemov vodenja, kar strelcu omogoča, da se skrije takoj zatem, ko izstreli raketo proti cilju. Izstrelek javelin uporablja dolgovalovni infrardeči iskalec za vodenje in je namenjen uničevanju oklepnikov, bunkerjev, zgradb, manjših plovil in počasi letečih helikopterjev, domet izstrelka pa je 2500 m.

Kot še poudarja ruski vojaški izvedenec, je potrebnih celo vrsto ukrepov, da bi zmanjšali učinkovitost takšnih protioklepnih orožij. Kar narekuje opremljanje oklepnikov z aktivnimi zaščitnimi sistemi, ki so kos protioklepnim vodenim izstrelkom. Prav tako je potrebno zmanjšati toplotno zaznavnost in temeljito revidirati načine vgrajevanja zaščitnih elementov na vrhnji (zgornji) strani tanka. Po mnenju Klopotova se je mogoče upreti nevarnostim protioklepnih izstrelkov zgolj s celovitim pristopom zaščite tankov.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki