Rusko-ameriška obtoževanja o sporazumu INF

by Urednik

NOVE NAPETOSTI MED RUSIJO IN ZDA

Ameriški državni sekretar Mike Pompea je sporočil, da se namerava Washington umakniti iz Pogodbe o odpravi raket vmesnega in srednjega dosega (INF) v primeru, da Moskva ne bo izpolnjevala svojih obveznosti. Bela hiša je Kremlju dala dva meseca, da bi izpolni dogovor, poroča novinarska agencija RIA Novosti .

Pompeo je obljubil, da bi  Združene države Amerike po 60 dneh prekinile proizvodnjo, testiranje in uporabo izstrelkov, ki sodijo v sporazum INF.

“Če Rusija ponovno razmisli o svoji odločitvi, se vrne k izpolnjevanju sporazuma in likvidira svoj program raket, bomo to pozdravili,” so ameriški mediji povzeli izjavo ameriškega državnega sekretarja.

Namestnik predsednika Odbora za mednarodne zadeve Sveta federacije Vladimir Jabarov v komentiranju Pompeovih izjav ugotavlja, da je dal Kremelj Washingtonu vse dokumente, ki pričajo o tem, da Rusija dosledno izpolnjuje točk sporazuma o jedrskih izstrelkih vmesnega in srednjega dosega. Jabarov je prepričan, da so trditve ZDA o kršitvi tega sporazuma s strani Rusije popolnoma neutemeljene. Po njegovem mnenju bo Rusija, če se bodo Združene države umaknile iz pogodbe, prisiljena razviti svoje raketne sisteme v evropskem delu države.

Spomnimo se, da je ruski voditelja Vladimir Putina že pred tem podal izjavo o absolutni neutemeljenosti obtožb proti Ruski federaciji ]lede kršitve sporazuma INF. Predsednik Putin je prepričan, da se je Washington že zdavnaj odločil, da se umakne iz sporazuma INF, saj je ameriški kongres stroške izvajanja raziskav o tej vrsti raket že vključil v proračun.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki