Russia Arms Expo 2013: pet najatraktivnejših novosti

by Urednik

PREDSTAVLJENE NOVOSTI MED OKLEPNIMI VOZILI NA OBOROŽITVENEM SEJMU RUSSIA ARMS EXPO 2013

Na razstavi Russia Arms Expo 2013 so predstavili vrsto novosti ruske obrambne industrije. Po izboru Ruske reči vam predstavljamo pet najatraktivnejših novosti, ki so navdušile obiskovalce.

Bojno vozilo za podporo tankov BMTP-72 “terminator-2”

Prvič so javno predstavili novo verzijo oklepnega vozila BMPT-72 terminator-2, namenjenega podpori tankov, nastalo na osnovi znanega oklepnika T-72. Vozilo ima izjemno ognjeno moč, predvsem v uličnih spopadih pa ščiti tanke pred minometi, povrhu vsega pa rešuje samostojne naloge okviru motoriziranih enot.

Osnovne značilnosti po katerih se BMPT-72 razlikuje od predhodnega modela “terminartor” so izpopolnjeni namerilni sistemi, zaščita lanserjev vodljivih raket pre šrapneli in kroglami iz strelnih orožij ter zmanjšano število članov posadke ( s 3 članov na 5) ob nespremenjeni učinkovitosti upravljanja. Bojno maso vozila so z 48 t zmanjšali na 44 t, ob tem pa ohranili raven zaščite. “Terminator-2” bo posebno zanimiv za tiste države, ki imajo v oborožitvi stare, a še vedno zelo zanesljive tanke T-72 in njihove različice, saj jim nove tehnologije omogočajo, da hitro in ob minimalnih vlaganjih v kar največji meri posodobijo svoje enote ne da bi se opremljale z novo tehniko.

Težko bojno kolesno vozilo ATOM

Projekt z imenom “ATOM” je bil eno največjih presenečenj razstave Russia Arms Expo 2013. Gre za bojno kolesno oklepno vozilo, ki so ga družno konstruirali francoski in ruski strokovnjaki. Vozilo tehta 30 t, ima štiri osi in je oboroženo s 57-mm topom, ki zadeva cilje ponoči in podnevi, med vožnjo in/ali mirovanjem. Teoretična hitrost je do 140 granat v minuti, njihov doseg pa 6 km. Kljub veliki masi o pa vozilo lahko pluje in vozi dom 8 vojakov v popolni opremi. Dobro je zaščiteno pred naboji velikih kalibrov in minami. Po zagotovilih konstruktorjev se lahko zaščito izboljšuje ali zmanjšuje, hkrati s spreminjanjem ognjene moči.

kolesno-oklepno-vozilo-atom-8x8

Specialni robotizirani protipožarni sistem SPM

SPM je protipožarno gosenično vozilo, zaščiteno s kompaktnim oklepom. Pri konstruiranji so uporabili sklope tankov T-72 in T-80. Vozilo ima tričlansko posadko, lajko pa ga uporabljajo tudi kot robotizirano vozilo na daljinsko upravljanje. Doslej nikjer na svetu še niso izdelali tako močnega vozila na daljinsko upravljanje, uporabljajo ga lahko tudi proti ognjeni stihiji v najekstremnejših pogojih. SM= je namreč namenjen gašenju požarov v najzahtevnejših pogojih. Takšni gasilski roboti so zelo potrebni v številnih primerih izrednih razmer.¨v arzenalih, v katerih je prišlo do eksplozije streliva ali razstreliva, v žarišču požarov velikih razsežnosti, ob požarih na naftnih in plinskih vrtinah, prav tako pa na prizoriščih, na katerih so prisotne strupene snovi, nevarne za človekov organizem.

protipozarno-gosenicno-vozilo-SPM

Samovozni protitankovski top 2S25 “sprut”

V nekdanji Sovjetski zvezi so izdelovali plavajoči tank PT-76, ki je bil v svetu zelo razširjen. Tedaj nihče drug ni izdeloval plavajočih tankov, zdaj pa je PT-76 že popolnoma zastarel, prav 2S25 sprut pa predstavlja novo generacijo ruskih plavajočih tankov. Sprut” lahko pluje s hitrostjo 9 km/h, na cestah pa doseže hitrost 70 km/h. Uporabljale naj bi ga padalske desantne enote in mornariška pehota. Plavajoči tank ima tri člane posadke, lahek oklep in močan top kalibra 125-mm, je zračno prevozen, pri letalskem desantu pa je varnost posadki zagotovljena.

protitankovski-samovozni-top-2S25-sprut

Sistem aktivmne zaščute tanka “arena-E”

Zaščitni sistem arena-2 je načrtovan posebej za izvoz. Rusija je prva izdelala zaščito tanka , ki omogoča uničenje kumulativnih granat in vodenih reaktivnih izstrelkov še preden ti dosežejo tank. Nova “arena-E” ima popolnoma nov izgled: sistem zaščite je nameščen bočno od radarja, ne pam nad njim, kot je bilo prej. Po besedah predstavnika Kolomenskega strojnega konstruktorskega biroja, kjer so sistem zasnovali, je po svojih karakteristikah med najboljšimi na svetu.

Pripravil: B. Knific, foto: Ruska Rec, Military Photos, vir: Ruska Rec

VIDEO SPODAJ: Russia Arms Expo 2013

zascitni-tankovski-sistem-arena-E

Povezani članki