Samovozna havbica-top NORA-B52 155 mm v oborožitvi Vojske Srbije

by Urednik

MEŠANA ARTILERIJSKA BRIGADA VOJSKE SRBIJE Z NOVIMI HAVBICAMI

Srbski obrambni minister Aleksandar Vulin je pred dnevi izjavil, da je v Srbiji razvita samovozna havbica NORA-B51 155 mm kalibra 52, pritrjena na vozilu 8×8, že v oborožitvi pehote (Kopena vojska Srbije) Vojske Srbije.

‘’Srbske oborožene sile so bogatejše za in bojno zmogljivejše za baterijo samovoznih havbic NORA,’’ je novost v oborožitvi Vojske Srbije naznanil Vulin. Ministrova izjava je sledila demonstraciji šestih havbic NORA-B52 na poligonu Pasuljanske livade v bližini Ćuprije. Prikazali so še terensko transportno vozilo Kamaz 43118 – oskrbovalni tovornjak za novo artilerijsko orožje.

Z baterijo samovoznih havbic NORA-B52 so opremili mešano artilerijsko brigado iz Niša, katere naloga je ognjena podpora pehotnih enot. Z novimi orožji bodo v Srbijo dopolnili, in morda kasneje tudi v celoti zamenjali, baterije obstoječih samovoznih (goseničnih) havbic Vojske Srbije 2S1 gvozdika 122 mm.

Novo artilerijsko orožje je razvil Vojaško-tehnični inštitut (Vojnotehnički Institut) v Beogradu, havbice pa proizvajajo v podjetju Borbeni složeni sistemi (kompleksni bojni sistemi) v Veliki Plani.

NORA-B52 je tačas eden najbolje prodajanih srbskih oborožitvenih sistemov, saj so havbice kupili v Bangladešu, Keniji in Myanmaru. Poročajo pa tudi, da naj bi 24 havbic NORA-B52 kupil Ciper, zanimanje za predstavitev sta pokazala tudi Pakistan in Združeni arabski emirati, kjer je NORA-B52 v letu 2017 prešla preizkušanja.

Pripravil: Igor Božinovski

Povezani članki