Saudova Arabija kupuje ruske raketne sisteme S-400

by Urednik

BO RUSIJA PRENESLA TEHNOLOGIJO S-400 NA TURČIJO?

Saudova Arabija je podpisala pogodbo o nakupu ruskega raketnega sistema S-400, ki sta jo pred dnevi v Moskvi podpisala ruski predsednik Vladimir Putin in saudski kralj Salman bin Abdulaziza Al Saud, poroča Aljazeera.

Na srečanju voditeljev Rusije in Saudove Arabije je bil podpisan memorandum o ruski pomoči pri razvoju savdske obrambne industrije. Zaenkrat še niso znane podrobnosti sporazuma, kot tudi ne, ali so se dogovarjali tudi o morebitni proizvodnji raketnih sistemov zračne obrambe S-400 triumph (SA-21 growler) v Saudovi Arabiji.

Rusija se sicer v zadnjih mesecih dogovarja s Turčijo o skupni proizvodnji oziroma prenosu tehnologije raketnega sistema S-400 v srednjeročnem obdobju, vendar so se v zadnjih tednih stvari začele zapletati. Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je namreč prek turških medijev sporočil, da Ankara lahko prekliče pogodbo o nakupu  raketnih sistemih zračne obrambe S-400, če se Rusija ne strinja s skupno proizvodnjo (te) vojaške opreme. Ankara pričakuje, da bosta Rusija in Turčija začeli skupno proizvodnjo sistemov raketne obrambe S-400, v primeru da bo ruska stran odklonila sodelovanje, bo Turčija morala najti druge partnerje (za raketne sisteme zračne obrambe).

Iz Kremlja je turško “grožnjo” že pokomentiral tiskovni predstavnik Dimitry Peskov, ki je na novinarsko vprašanje, ali je Rusija sploh pripravljena na prenos tehnologije S-400 in skupne proizvodnje s Turčijo, odvrnil, da “se stiki in pogajanja na strokovni ravni v okviru tega dogovora nadaljujejo.”

Moskva in Ankara sta dosegli dogovor o dobavi raketnih sistemov S-400 za Turško vojsko 12. septembra 2017. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je takrat dejal, da je Ankara že izvedla prvo plačilo za sisteme zračne obrambe S-400.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki