Saudska Arabija na skrivaj kupila kitajske balistične rakete DF-21

by Urednik

CIA VPLETENA V SAUDSKI NAKUP KITAJSKIH RAKET

Ameriški mediji pišejo o tem, da je CIA (Centralna obveščevalna agencija) leta 2007 sodelovala s Saudsko Arabijo pri njenem tajnem nakupu kitajskih balističnih raket DF-21.  

Savdska Arabija je od Kitajske že leta 1988 v tajnosti kupila balistične rakete DF-3, kar seveda ni bilo po godu Američanom, v tokratnem tajnem poslu pa naj bi celo sodelovali. Vojska Saudske Arabije uradno nima balističnih raket in ne priznava nakupa Kitajskega orožja.

Na dan pa so le prišle novice iz ZDA, da so ameriški strokovnjaki zaposleni v Centralni obveščevalni agenciji (CIA) sodelovali pri nakupu in nato v Saudski Arabiji podrobno proučili kitajske balistične rakete DF-21 (NATO: CSS- 5). Ugotovili naj bi, da ne morejo nositi jedrskega orožja.

Novinarji so dobili tudi informacije, da je takrat namestnik direktorja CIA Stephen Kappes v letu predložil “dokazila” za 700.000 USD logističnih stroškov, ki pa so se izgubila. To vsoto povezujejo s prispevkom Saudski Arabiji k njihovemu nakupu balističnih raket, v zameno pa so dobili vpogled v kitajsko raketno tehnologijo.

Balistične rakete Dong Feng – 21 ( DF -21, NATO: CSS -5 dong feng) so dvostopenjeske rakete na trdo gorivo, ki lahko nosijo eno bojno konico. Po kitajskih podatkih naj bi bile namenjene tako konvencionalnim kot jedrskim misijam. Njihov doseg je od 1.450 (DF-21D) do 1.770 km (DF-21A), letijo pa s hitrostjo 10 machov. Vojaški analitiki ocenjujejo, da naj bi Kitajska imela 60 lanserjev ter med 60 in 80 balističnih raket DF-21 /A/C/D.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Kitajska raketa DF-21D lahko uniči ameriško ladjevje
Kitajske nadzvočne protiladijske rakete Dong – Feng 21D bodo predstavljale težave plovilom Ameriške vojne mornarice v zahodnem Pacifiku.

Kitajske balistične rakete DF-21D

Povezani članki