Se bo Velika Britanija odpovedala tankom?

by Urednik

NOBENIH INFORMACIJ O POSODOBITVI ZASTARELIH BRITANSKIH TANKOV

V Veliki Britaniji se po lanskih opozorilih zdaj že nekdanje obrambne ministrice Penny Mordaunt o zastarelosti tankovske flote in nekonkurenčnosti britanske vojske vse bolj sprašujejo o smiselnosti vzdrževanja tankov challenger 2 v oborožitvi.

Po poročanju britanskih vladnih virov ministri dvomijo o uporabnosti tankovske flote britanske kopenske vojske, ki trenutno vključuje 227 tankov challenger 2 in 388 goseničnih oklepnih vozil warrior. Razmišljajo celo o upokojitvi celotne tankovske flote oz. umiku od težkih oklepnikov v korist kibernetske in letalske oborožitve, saj naj bi bitke 21. stoletja potekale v urbanih območjih z okrepljeno vlogo kibernetskih tehnologij.

Britanska vlada je o odpisu tankovske flote začela resneje razmišljati v lanskem letu. Ob tem je potrebno dodati, da so že sklenili pogodbe za nakup okoli 600 goseničnih oklepnikov iz družine ajax (scout SV) in vsaj 500 kolesnih oklepnikov boxer 8×8, ki so jih razvili za prilagoditve na nove načine bojevanja. Vsekakor je Britance “prizemljila” tudi lanska izjava takratne obrambne ministrice Penny Mordaunt o britanskih tankih: “Challenger 2 je v uporabi brez večjih nadgradenj že vse od leta 1998. V tem času so ZDA, Nemčija in Danska izvedle dve večji nadgradnji svojih tankov, medtem ko je Rusija v oborožitev uvrstila pet novih različic s šesto v čakanju. Warrior je še bolj zastarel in je dvajset let starejši od tistih, ki jih upravljajo naši ključni zavezniki.”

Britanska tankovska flota je z 227 glavnimi bojnimi tanki challenger 2 za Argentino z okoli 230 tanki TAM, Ugando z okoli 240 (type 85, T-90, T-55) in Nemčijo z več kot 400 tanki (leopard 2), medtem ko so Rusija z več kot 12.000 (T-14, T-90, T-80, T-72), ZDA z več kot 5.000 in Kitajska z okoli 5.000 tanki (type 99, type 96) na prvih treh mestih.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki