Se je Washington že pomiril z odločitvijo Ankare o nakupu ruskega S-400?

by Urednik

TURČIJA BO KOT EDINA DRŽAVA OBOROŽENA Z AMERIŠKIMI F-35 IN RUSKIMI S-400

Stališče Združenih držav glede oblikovanja skupne ameriško-turške delovne skupine za S-400 kaže, da se je Washington sprijaznil z odločitvijo Ankare o nakupu ruskih sistemov protiraketne obrambe, vendar ne želi izgubiti svojega ugleda, meni ruski vojaški strokovnjak Viktor Murahovski.

Turški televizijski program NTV je že pred tem sporočil, da je ameriški predsednik Donald Tramp sprejel predlog turškega voditelja Recepa Tayyipa Erdogana za ustanovitev delovne skupine za nakup S-400.

Informacijska agencija Blumberg je, ob sklicevanju na vir, obvestila, da bi morala ta komisija pojasniti, ali pomeni integracija ruskih raketnih sistemov  S-400 v turško vojsko tveganje za ameriške letala in za tehnologijo radarske prikritosti (stealth), ki jih uporabljajo za izgradnjo ameriških vrhunskih bojnih letal pete generacije.

»Očitno je, da so Združene države stopile korak nazaj in si prizadevajo za ohraniti ”lep obraz” v razmerah, ki so jih sami ustvarili. Sedaj bo komisija verjetno spisala nekakšen dokument, po katerem S-400 ne predstavlja grožnje za delovanje F-35 v turških oboroženih silah. Mislim, da se bo tako ta zgodba tudi končala,« še meni Murahovski.

Ameriški strah, da bo s sistemom S-400 Turčija pridobila informacije o značilnostih F-35, je izmišljen, pravi ruski strokovnjak, in pojasnjuje, da so ta letala že večkrat prišla vidno polje ruske tehnologije.

“ZDA in Izrael sta že uporabljali F-35 na nebu nad Sirijo, kjer delujejo ruski zračnoobrambni sistemi S-400 in ruska radarska letala. Seveda se podatki o ameriških letalih zbirajo tudi z radarji. Če bi hoteli drugače, potem Američani sploh ne bi dopustili, da F-35 kjerkoli  vzletijo z letališč,« je poudaril Murahovski.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki