Serijska proizvodnja ruskih oklepnikov kurganec-25 lahko steče že v letu 2017

by Urednik

MODERNIZACIJA RUSKIH OKLEPNIH ENOT V POLNEM TEKU

Serijska proizvodnja novih ruskih oklepnih bojnih vozil kurganec-25 se lahko začne že leta 2017, je dejal Albert Bakov podpredsednik proizvajalca Traktor iz Kharkova. Tudi Putin je že sporočil, da želi Rusija čimprej končati testiranja novih oklepnih vozil in začeti s serijsko proizvodnjo.

“Raziskovalno in razvojno delo za oblikovanje oklepnih vozil na platformi kurganets-25 še ni končano. Razvojne prototipe bodo predhodno preizkusili, nato pa morajo prestati državna testiranja. V zvezi z novo platformo (kuragnec-25, op. a.) lahko rečem, da je rusko obrambno ministrstvo že naročilo serijo oklepnikov kurganec MICV (mechanised infantry combat vehicles) za poskuse na terenu. Če bo šlo vse dobro, je predvidena popolna serijska proizvodnja vozil, ki bodo organizirana v letih 2017-2018,” je dejal Bakov.

Ob tem je dodal, da bodo testiranja novih oklepnih bojnih vozil pehote kurganec-25, v več prototipnih izvedenkah, vključevala obsežna vojaška operativna preizkušanja v različnih podnebnih območjih Rusije. Nove ruske oklepnike bodo preizkusili tudi za vkrcanje in izkrcanje iz amfibijsko-desantnih ladij.

Rusija je nova gosenična oklepna vozila pehote kurganec-25 po skoraj desetletju skrivnega razvoja javnosti prvič predstavila na nedavni vojaški paradi ob Dnevu zmage (9. maj) na moskovskem Rdečem trgu. Nova pehotna vozila na platformi kurganec-25 so zasnovali za zamenjavo goseničnih oklepnikov, ki jih Ruska (Sovjetska) vojska uporablja že vse od časov hladne vojne.

Na Paradi zmage smo lahko videli dve različici oklepnika kurganec-25:

  • transportno oklepno vozilo BTR (APC) , oboroženo z mitraljezom 12,7;
  • bojno vozilo pehote BMP (IFV), oboroženo z avtomatskim topom 2A42 kalibra 30 mm, sovprežnim mitraljezom 7,62 mm in paroma lanserjev protioklepnih raket kornet-EM.

Ruski predsednik Vladimir Putin je obrambnim strokovnjakom že zadal nalogo, da v najkrajšem času opravijo vse testiranja nove opreme za kopenske sile Ruske vojske, ki je bila prikazana na vojaški paradi 9. maja.

“Čim prej moramo zaključiti vsa testiranja in začeti z množično proizvodnjo”, je dejal Putin in pri tem mislil na nove tanke T-14 armata, oklepnike BMP T-15, kurganec-25, boomerang 8×8 in samovozno havbico koalitsiya-SV.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Vojaška parada na Rdečem trgu: Moč ruskega orožja

S čvrstim korakom po tlaku moskovskega Rdečega trga, v ritmu 360 korakov v treh minutah je v mimohodu 15.000 ruskih in 1.300 tujih vojakov iz desetih držav sveta spektakularno obeležilo 70-letnico zmage nad nacizmom in fašizmom.

Novi ruski tank T-14 armata, transportna oklepna vozila in oklepna bojna vozila

Rusko obrambno ministrstvo je prvič uradno prikazalo fotografske (popolne) posnetke povsem novih bojnih vozil, ki jih bodo prikazali na vojaški paradi na Dnevu zmage 9. maja na Rdečem trgu v Moskvi.

Povezani članki