“Slovansko bratstvo 2016” – vaje Rusije, Belorusije in Srbije

by Urednik

V SRBIJI POTEKA MEDNARODNA SLOVANSKA VOJAŠKA VAJA

Več kot 150 pripadnikov ruskih desantnih enot bataljona Ivanovski sodeluje na vojaški vaji “Slovansko bratstvo 2016” (2. do 15. november 2016) v bližini Beograda, sporoča obrambno ministrstvo Ruske federacije.

Na vaji V Srbiji sodelujejo poleg pripadnikov desantnih enot Ruske vojske še tri letala Il-76MD s skupaj več kot 50 pripadniki vojaškega transportnega letalstva. Poleg ruskih in srbskih vojakov bodo na vaji sodelovali tudi pripadniki oboroženih sil Belorusije.

Kot pravijo komentatorji v Beogradu, bo vaja zagotovo pod povečevalom zahoda, čeprav izvaja Srbija z Natom, oziroma njegovimi članicami, številne dejavnosti na področju mednarodnega vojaškega sodelovanja. Srbska vojska sicer razglaša nevtralnost, vendar je v zadnjem obdobju sodelovanje med vojskama Srbije in Rusije vse boljše. V zadnjih letih so izvedli nekaj skupnih letalsko.-desantnih vaj, pa tudi letalskih vaj na visoki ravni, tako kot na primer nedavna vaja “Bars”. Tako zlahka sklepamo, da sodelovanje postaja vse intenzivnejše.

Po drugi strani pa analitik Komsomolske pravde, upokojeni polkovnik Ruske vojske Anatoly Tsiganok meni, da bodo vaje skoraj zagotovo izzvale negativne reakcije zahoda. Desantne sile, ki sodelujejo na vaji, pogosto uničujejo diverzantske skupine. To pa bi bilo lahko sporočilo ukrajinskemu predsedniku Poroshenku, ki je napotil diverzante na Krim. Od vaje bodo imeli koristi tako Rusi kot Belorusi, pa tudi Srbi. To sodelovanje ocenjuje ruski analitik – polkovnik Anatoly Tsiganok, kot krepitev odnosov Srbije in Rusije, ki naj bi prispevalo tudi h krepitvi vojaško-industrijskega sodelovanja. Klar pomeni, da naj bi Srbija kupovala orožje v Rusiji, čeprav Nato zaradi tega seveda izraža nezadovoljstvo.

Srbsko obrambno ministrstvo je obvestilo, da bodo poleg pripadnikov ruske vojske na vajo transportirali tudi tri oklepnike BMD-2, brezpilotno letalo tahion in štiri ”kvade” – štirikolesne motocikle. Prva vaja “Slovansko prijateljstvo” je potekala lani v bližini Novorossiyska.

Pripravil: B. Knific, foto: mod.gov.rs

Povezani članki