Slovaška novi kupec oklepnikov Patria AMV 8×8

by Urednik

SLOVAŠKA VOJSKA KUPUJE OKLEPNIKE 4X4 IN 8X8

Slovaška vojska bo v naslednjem desetletju dobila 404 oklepna terenska vozila 4×4 in 81 oklepnikov 8×8, za slednje se že dogovarjajo s finskim proizvajalcem Patria. Za nova vozila bo Slovaška med leti 2019 in 2029 odštela skupaj okoli 1,2 milijarde dolarjev.

Slovaški in finski ministrstva za obrambo sta že podpisala memorandum o nakupu (šestih testnih) oklepnih vozil Patria AMV 8×8 za Slovaško vojsko, so pred dnevi sporočili iz slovaškega obrambnega ministrstva. Prve tri (preizkusna) oklepna pehotna vozila Patria AMV 8×8 bodo sestavili na Finskem, dodatna tri pa na Slovaškem.

Slovaško obrambno ministrstvo bo v naslednjih mesecih naročilo še šest testnih oklepnih vozil 4×4, zaenkrat pa proizvajalec še ni bil izbran.

Prvi prototip oklepnika Patria AMV je bil sicer predstavljen že leta 2001, proizvodnja pa se je začela leta 2004. Oklepniki AMV 8×8 so v oborožitvi Finske, Poljske (na fotografiji), Slovenije, Južnoafriške Republike, Hrvaške, Združenih arabskih emiratov in Švedske.

Slovaška bo z novimi oklepniki 8×8 (Patria AMV) v svoji oborožitvi nadomestila že upokojene češkoslovaške osemkolesnike OT-64.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki