Slovaška vojska dobila posodobljene gosenične oklepnike BVP-2

by Urednik

MODERNIZACIJA GOSENIČARJEV BVP-2 ZA SLOVAŠKO VOJSKO

Slovaška vojska je konec maja 2018 na vojaškem poligonu Lieskovec v oborožitev sprejela 21 moderniziranih goseničnih oklepnih vozil BVP-2 (Bojové vozidlo pěchoty – 2) v izvidniški in bojni različici.

Od 21 nadgrajenih češkoslovaških oklepnikov jih je 11 za izvidniški bataljon Prešov in 10 za mehanizirane enote. V okviru projekta modernizacije bo posodobljeno 35 goseničnih oklepnih bojnih vozil BVP-2. Slovaška kopenska vojska ima v oborožitvi še približno 90 oklepnikov BVP-2.

Češka se je na drugi strani odločila za nakup 200 novih goseničnih pehotnih vozil, ki bodo zamenjali češkoslovaške različice oklepnikov BVP-2 v njihovi oborožitvi (skupaj jih ima Češka še 170). Sovjetske gosenične oklepnike BMP-2 so na Češkoslovaškem licenčno izdelovali pod oznako BVP-2 med leti 1983 in 1989 – le dobro leto po uradni predstavitvi oklepnika na vojaški paradi v Moskvi. Oborožitev BVP-2 je podobna sovjetski verziji BMP-2, sestavlja jo top 2A42 30 mm in na levi strani sovprežni mitraljez PKT 7,62 mm.

Maja 2014 je slovaška obrambna industrija predstavila projekt posodobitve BVP-2 pod imenom SAKAL. To vozilo se zdi zelo podobno novi posodobljeni verziji BVP-2, ki jo bo uporabljala Slovaška vojska.

BVP-2  sakal je opremljen z novo oborožitveno postajo. Staro posadkovno kupolo BVP-2 so nadomestili z daljinsko vodeno oborožitveno postajo TURRA 30 s topom 30 mm in sovprežnim mitraljezom 7,62 mm, protiletalskim raketnim sistemom in lanserji, ki pokrivajo območje 120°. Na levi strani kupole sta nameščena dva lansirna sistema za protioklepne rakete konkurs.

Pripravil: A. Knific

 

Povezani članki