Slovaška zožila seznam potencialnih dobaviteljev 3D radarjev

by Urednik

NOVI RADARSKI SISTEMI ZA SLOVAŠKO VOJSKO

Slovaško obrambno ministrstvo bo nadaljevalo pogajanja o dobavi 3D radarjev [namenjenih zaznavanju ciljev in merjenju njihovih treh koordinat: azimuta, razdalje in višina/nadmorske višine] z vladami Francije, Madžarske, Izraela, Združenega kraljestva in Združenih držav Amerike, je na svoji spletni strani 4. novembra sporočilo Ministrstvo za obrambo Slovaške.

Izbor teh držav je sledil potem, ko se je konec septembra skupno 10 držav, vključno z Nizozemsko, Poljsko, Španijo, Italijo in Turčijo, odzvalo na zahtevo obrambnega ministrstva za vladni predlog, katerega cilj je nabava in nadomestitev obstoječih 3D radarjev s 6 radarji srednjega, 5 kratkega in 6 zelo kratkega dosega, ovrednotenih na (z vključenim DDV) na 155,1 milijona EUR.

Novi in ​​revidirani pogoji slovaškega obrambnega ministrstva za nujno nabavo 17 popolnoma novih radarjev 3D so bili uradno predstavljeni v Bratislavi 24. julija. Cilj prevzema je nadomestitev radarskih sredstev letalskih sil oboroženih sil Slovaške republike (Vzdušné Sily Ozbrojených Síl Slovenskej Republiky, VzS OS SR), da bi lahko ta del letalskega in zračno-obrambnega sistema lahko zagotovil 24-urni nadzor zračnega prometa in neprekinjeno spremljanje zračne situacije nad Slovaško v okviru integriranega sistema zračne in protiraketne obrambe NATO (NATINAMDS).

S to pridobitvijo bi do leta 2025 posodobiti radarsko omrežje Oboroženih sil Republike Slovaške, ki deluje v sklopu brigade za nadzor zračnega delovanja (Brigáda riadenia vzdušných operácií) v Zvolnu, trenutno pa ima šest mobilnih radarjev 3D iz sovjetskega obdobja P-37MSK  – 1RL139MSK /MSK – modernizirana slovaška različica/), in prav tako radarje iz sovjetskega obdobja P-37 (Nato: bar lock-A), posodobljen v standard 1L117), z največjim dosegom 320 km za objekte, ki letijo na nadmorski višini od 12.000 do 28.000 m. Ti radarji delujejo z vojaških postojank Michalovce, Veľká Ida, Ož Moany, Močiar, Hlohovec in Mierovo. Dodatni štirje mobilni 2D nadzorni radarji RL-4AM morad-L z dosegom 200 km delujejo v Ožďanyju, Veliki Idi, Hlohovcu in Mierovu, na zadnjih treh lokacijah pa so bili skupaj tudi trije PRV-17 (NATO: odd group) iskalni radarji zračne obrambe z dosegom 600 km za objekte, ki letijo na nadmorski višini do 30.480 m. Slovaška vojska uporablja tudi en sam mobilni pasivni nadzorni sistem VERA-NG.

Dodatni vojaški radarji delujejo tudi v sestavi zračno-obrambne raketne brigade v Nitri, ki je oborožena z baterijo mobilnih raketnih sistemov zemlja-zrak (SAM) S-300PMU (Nato: SA-10B grumble), v petih zračno-obrambnih baterijah, oboroženih z mobilnimi sistemi SAM 2K12M2 kub-M2 (NATO: SA-6 gainful) in 72 prenosnimi  sistemi zračne obrambe (MANPADS) 9K38 igla-2 (NATO: SA-18 grouse). Ta brigada ima na voljo par mobilnih 3D-radarjev velikega dosega ST-68MSK (NATO: tin shield), ki so del sistema S-300PMU in imajo doseg 360 km, s sedežem v bazah Michalovce in Veľká Ida. Od 15 uporabljenih radarjev jih 13 že presega življenjsko dobo, ki jo je določil proizvajalec, medtem ko naj bi dva radarska sistema ST-68MSK sklenila življenjsko dobo leta 2021.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: AOS

Povezani članki