Slovenska vojska kupila Toyotine terence 4×4 za skoraj 6 milijonov evrov

by Urednik

NAROČILO ZA NOVA TERENSKA VOZILA PODPISANO ŽE DECEMBRA 2016

Slovensko Ministrstvo za obrambo je z avstrijskim podjetjem Achleitner podpisalo pogodbo o dobavi skupaj 70 terenskih vozil Toyota MMV survivor (gre za vojaško različico terenca land cruiser 2.8D) v vrednosti 5,9 milijona evrov, je pred dnevi poročal britanski spletni portal IHS Jane’s 360.

Terenska vozila Toyota MMV survivor bo Sloveniji dobavil avstrijski predelovalec in opremljevalec taktičnih vozil ter vozil za posebne namene Achleitner, ki se je pred leti že potegoval za naročila MORS (vlečne prikolice za oklepnike ipd.).

Dobavni rok bo precej kratek, samo 240 dni, kar pa ne predstavlja posebne težave, saj je proizvodnja nadgradenj teh vozil na osnovi zelo razširjenega in priljubljenega Toyotinega (predvsem v arabskem svetu, Afriki ipd.) terenca land cruiser že utečena. Pogodbo o nakupu je obrambna ministrica Andreja Katič podpisala tik pred iztekom lanskega leta. Ministrstvo je razpis objavilo lani poleti, gre pa za dve različici, v prvi z osnovno in drugi z dodatno opremo. Toyote 4×4 Slovenske vojske bodo opremljene s petimi sedeži, na strehi bo stojalo in dva antenska nosilca. MMV survivor je militarizirana različica Toyote land cruiser 2.8D z ojačenim podvozjem, dodatno zaščito  motorja in menjalnika in električno napeljavo 12/24 V. V kabini bo prostora za pet vojakov s stojali za jurišne puške FN F2000S v zadnjem delu. Toyotini terenci imajo štiriletno garancijo (ali 198.000 km), pričakujejo 15-letno uporabo, verjetno pa še – vsaj na osnovi obstoječih Puchovih – Mercedesovih terencev še več.

Avstrijski Achleitner je v svetu zelo uveljavljeni  proizvajalec zaščite za vozila za vojaške, varnostne in posebne namene. Uveljavil se je predvsem z inovativnimi proizvodi, mednje pa sodi nadgradnja Toyotinega terenca 4×4 land crusiser družine MMV survivor (in pa transportnega in/ali poveljniškega vozila mantra 4×4). Avstrijski opremljevalec je znan razvoju rešitev zaščite notranjosti tako Toyotinih terencev land cruiser kot Mercedesovih vozil sprinter, lotevajo pa se tudi čisto individualnih rešitev po zahtevah kupcev.

MMV survivor je robustno, zelo gibljivo vojaško (ali za druge namene) modificirano vozilo s pogonom na štiri kolesa. Achleitner ponuja vozilo z maso do 3,5 t in prostorom za 2 + 6 ali 5+4 vojake. Nadgradnje Toyotinega land cruiserja v izvedbi avstrijskega Achletinerja so sila različne, od preproste kombi izvedbe za prevoze oseb do vozila z enojno ali dvojno kabino, tovornim zadnjim delom, blindirano kabino, z zabojnikom zadaj in podobno.  Vozilo je idealna platforma za nadgradnjo z različno opremo za posebne  (različne) naloge in sistemske integracije, kot je na primer radijska komunikacijska oprema. Pred leti je tako Rusija Sloveniji ponujala na primer lansirne raketne sisteme zemlja-zrak kratkega dosega igla (v okviru dobav vojaške opreme za poplačilo ruskega dolga), ki bi bila vgrajeni na Toyotine terence (ali katerakoli druga podobna vozila, ki bi jih Slovenija predlagala kot platformo).

Pripravil: B. Knific, foto: Achleitner

Povezani članki