Slovenska vojska na hrvaški vojaški vaji “Štit 2014”

by Urednik

VOJAŠKA VAJA SLOVENSKIH IN HRVAŠKIH ENOT ZRAČNE OBRAMBE “ŠČIT 2014”

Pripadniki enot zračne obrambe in Logistične brigade Slovenske vojske so se Hrvaški vojski pridružili na enotedenski vojaški vaji enot zračne obrambe “Štit 2014”, kjer so streljali z raketnim sistemom igla-S.

Na vojaškem vadišču Rt Kamenjak pri Puli na Hrvaškem je med 7. in 14 aprilom potekala vojaška vaja “Štit 2014”, Hrvaška vojska jo je organizirala že dvajsetič po vrsti in se ponaša kot vojaška vaja z najdaljšo tradicijo. Na bojnem streljanju topniških in raketnih enot zračne obrambe na cilje v zračnem prostoru je poleg 550 hrvaških sodelovalo tudi 89 pripadnikov Slovenske vojske.

Slovenska vojska je izkoristila vajo za uvedbo lahkega prenosnega raketnega sistema igla-S (NATO: SA-24 grinch) v operativno uporabo. Poleg prenosne različice Slovenska vojska uporablja še prevozno, sistem strelec, ki je na vozilo nameščena lansirna platforma z dvema raketama igla-S. Obe izvedbi sistema igla-S, ki predstavlja zadnjo generacijo zelo zmogljivih ruskih raketnih sistemov zračne obrambe kratkega dosega, je Slovenija od Rusije dobila v okviru zapiranja klirinškega dolga (poleg večnamenske vojaške ladje Triglav).

Vojaška vaja "Štit 2014" - prenosni raketni sistem igla-S

Pred leti v Sloveniji zaradi finančne krize ni prišlo do nakupa novih oklepnih vozil 4×4 (v igri je bil italijanski Iveco z LMV), ki naj bi med drugim služila tudi kot platforma za omenjeni sistem strelec, zato so v Slovenski vojski našli alternativno rešitev z modifikacijo terenskih vozil puch (fotogalerija). Omenjena vozila se v Slovenski vojski že uporabljajo kot platforma za reševalno vozilo in vozilo zvez. Pridobitev je pomembna za oblikovanje modula zračne obrambe, ki bo vključen v bataljonsko bojno skupino. Naj omenimo še primerjavo, ki nazorno kaže, kako finančna podhranjenost vpliva na delovanje Slovenske vojske. Med vajo so enote zračne obrambe Hrvaške vojske izstrelile 83 raket, Slovenska vojska pa zgolj štiri.

Pripadniki Logistične brigade Slovenske vojske so skupaj s kolegi iz Poveljstva za podporo Hrvaške vojske v skladu z Natovim konceptom “pametne obrambe” (Smart Defense) oblikovali skupno mednarodno logistično enoto z logistično bazo (tuširnice, pralnica perila, cisterne, poljske kuhinje, napihljivi bivalni šotori, terenske sanitarije in drugo), tako da so logistično podprli izvedbo vaje.

Vojaška vaja "Štit 2014" - prenosni raketni sistem igla-S

Zaključka vaje so se v ponedeljek, 14. aprila, udeležili visoki gosti iz Hrvaške in Slovenske vojske, ki so pohvalili usposobljenost enot za izvajanje namenskih nalog in sodelovanje med Slovensko in Hrvaško vojsko. Brigadir Milan Žurman, poveljnik Logistične brigade, je izpostavil, da je Slovenska vojska prvič sodelovala na tej vaji, sodelovanje logističnih enot pa se bo še nadgradilo na letošnji mednarodni vojaški vaji “Immediate Response 2014“, ki jo bosta v drugi polovici avgusta gostili Hrvaška in Slovenija.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: MORH, Marko Pišlar (Revija Slovenska vojska)

Vaja »Ščit 2014 – Štit 2014« na rtu Kamenjak

11/04/2014

Slovenska in Hrvaška vojska na skupni vaji na vojaškem poligonu Rt Kamenjak pri Puli vadita streljanje s prenosnimi raketnimi sistemi igla-S.

Povezani članki