Slovenski vojaki na Natovi vaji Silver Arrow

by Urednik

SKUPAJ VEČ KOT 3000 VOJAKOV NA VAJI SREBRNA PUŠČICA V LATVIJI

Več kot 3.000 vojakov in 200 vozil iz 12 držav članic zveze Nato ta teden sodeluje na vaji Silver Arrow (Srebrna puščica) v Latviji. Večnacionalna vaja, ki se bo zaključila 3. oktobra, ima za cilj povečati pripravljenost in usposobljenost ene od štirih Natovih bojnih skupin v regiji.

Natovo bojno skupino v Latviji sestavlja približno 1.000 vojakov iz Albanije, Kanade, Češke, Italije, Črne gore, Poljske, Slovaške, Slovenije in Španije. Vaja Silver Arrow je zasnovana za preizkušanje sposobnosti bojne skupine za načrtovanje in izvajanje operacij z Latvijsko mehanizirano pehotno brigado.

Ta teden so v taboru Ādaži v usmerjevalci združenega ognja – specializirani vojaki, ki usmerjajo bojna letala do ciljev na tleh, prihajajo pa iz Kanade, Italije, Latvije, Slovenije in Španije. Vajo podpirata tudi dve letali Kraljevih kanadskih letalskih sil CF-18 hornet, ki bosta izvajali podporne naloge zrak-zemlja.

Nato je leta 2017 v Estonijo, Latvijo, Litvo in Poljsko napotil štiri večnacionalne bojne skupine. Te bojne skupine, ki jih vodijo Združeno kraljestvo, Kanada, Nemčija in ZDA, so večnacionalne in pripravljene na boj. Njihova prisotnost jasno kaže odločitev, da bo napad na enega zaveznika veljal za napad na celotno zavezništvo.

Pripravil: B. Knific, foto: LSM

 

Povezani članki