Srbija posodablja raketne sisteme zračne obrambe 2K12 kub

by Urednik

NADALJEVANJE MODERNIZACIJE OBOROŽITVE VOJSKE SRBIJE

Posodobitev mobilnega raketnega sistema zračne obrambe 2K12 kub-M1  Srbskega vojnega letalstva in zračne obrambe (RV i PVO) je že v teku, prvi kompletno moderniziran sistem pa pripravljen in ga bodo sredi letošnjega leta že predali (vrnili) 250. raketni brigadi zračne obrambe (250. rbr PVO). 

Poleg podaljšanja življenjske dobe raketnemu sistemu 2K12 kub zajema posodobitev tudi izboljšanje nekaterih tehničnih zmogljivosti sistema in z njim povezanega  radarskega sistema v pogojih nasprotnikovega protielektronskega delovanja ali dosežene prevlade v zračnem prostoru. Pasivni način delovanja je zasnovan na novi termalni opazovalni optiki, ki zaznava leteče cilje podnevi in ponoči in ob manj izraziti oblačnosti. Posodobljeni sistem je dobil oznako kub-M2, vključuje pa digitalizirane komandne, nadzorne in komunikacijske komponente, čas reakcije pa se je precej skrajšal.

Posodobitev izvaja Vojaški tehnični inštitut iz Beograda (VTI), v proces modernizacije pa sta poleg VTI vključena tudi Jugoimport-SDPR in Fakulteta za inženirsko elektroniko iz Niša.

Z mobilnimi raketnimi zračno-obrambnimi sistemi 2K12 kub-M1 so oborožene 250. raketna brigada ZO in 230., 240. in 310. zračno-obrambni mobilni bataljoni srbske vojske, strateško razporejeni v mestih Niš, Novi Sad in Kragujevac.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Wikipedia

Povezani članki