Srbija predstavila zasnovo mini-UGV mali miloš

by Urednik

V RAZVOJU ŽE LOGISTIČNA RAZLIČICA NOVEGA MINI-UGV-JA

Skupaj 178 vrst novih ali posodobljenih orožnih sistemov, ki sta jih razvila Vojnotehniški inštitut (VTI, Vojaško tehnični inštitut) in vojaški industrijski kompleks Srbije, je v obdobju 2015–2020 sprejela v oborožitev Vojska Srbije (VS) je zapisal Nenad Miloradović, vršilec dolžnosti pomočnika ministra za materialne vire na srbskem ministrstvu za obrambo, v februarski številki mesečne revije srbskega obrambnega ministrstva Odbrana.

V članku, posvečenem sedanjemu stanju in prihodnosti srbske vojaške industrije, je Miloradović tudi razkril, da VTI v sodelovanju z industrijo trenutno deluje na 85, medtem ko industrija sama izvaja še 37 razvojnih projektov.

V članku je bila predstavljena računalniško generirana ilustracija novega razvoja daljinsko vodenega kopenskega vozila brez posadke (UGV) mali miloš, oboroženega s šestcevnim, električno gnanim vrtljivim mitraljezom DillonAero M134 minigun 7,62 × 51 mm in dvema protioklepnima raketometoma M80 zolja  64 mm.

Šestcevni mitraljez M134 je bil prvič prikazan v oborožitvi srbske žandarmerije (Žandarmerija) že 7. septembra 2019 med taktično vajo “Povratak 2019” (Povratek 2019) na poligonu Nikinci, približno 45 km zahodno od Beograda. Ob tej priložnosti je bil M134 minigun nameščen na večnamenskem oklepnem vozilu BOV M16 miloš 4×4 Žandarmerije. Če bi se uresničil ta projekt, bi bil mali miloš, oborožen z minigunom, tretja različica tega UGV.

Elitna 72. brigada za posebne operacije SV je že opremljena s petimi brezposadkovnimi daljinsko upravljanimi vozili mali miloš, znan tudi kot miloš N, kjer “N” pomeni “Naoružani ” – oborožen UGV, opremljenimi z elektro-optičnimi senzorji in oboroženimi z mitraljezom Zastava M86 7,62×54 mm (s kapaciteto 500 nabojev) in revolverskim bombometom kalibra 40×46 mm s 6 bombami.

Prvi prototip druge različice, imenovan miloš L (“L” za “Logistični”), je bil prvič prikazan na demonstraciji vojaške moči Vojske Srbije 21. avgusta 2020 v letalski bazi Batajnica v bližini Beograda. Še vedno je v preizkušanju, zasnovan pa je za prenašanje tovora in za uporabo pri izvlečenju ranjenega vojaka iz območja boja, ne da bi tvegali dodatna življenja. Opremljen je z novimi litijevimi baterijami, ki naj bi končanem testiranju postale standardna oprema za vse različice daljinsko vodenih vozil mali miloš. Vozilo so zasnovali v VTI, izdelujejo pa jih v trsteniški tovarni Prva Petoletka Namenska, kjer sicer izdelujejo podvozja za letala, lanserje granat, minomete, hidravlične cilindre, črpalke, servo ventile in aktuatorje.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: VS

 

Povezani članki