Srbski obrambni minister: Potrebna razprava o rednem služenju vojaškega roka

by Urednik

SE SRBIJA VRAČA K OBVEZNEMU SLUŽENJU VOJAŠKEGA ROKA?

Podpredsednik vlade in obrambni minister Republike Srbije dr. Nebojša Stefanović je pred dnevi poudaril, da je tema rednega služenja vojaškega roka za Srbijo pomembna in da namerava država zrelo in resno razpravljati v strokovnih krogih, seveda pa naj bi o tem podali mnenje tudi srbski državljani. 

Kot je poudaril Stefanović je Vojska Srbije garant stabilnosti in varnosti države in močnejša ko je, močnejša je Srbija. Poudaril je, da ravno zato predsednik Vučić ter vlada in ministrstvo delajo vse, da bi bil srbski vojak dobro opremljen in plačan ter da bi čutil podporo svoje države.

Ob tem je še dodal: »Redno služenje vojaškega roka je sprožilo veliko razprav v javnosti in veliko ljudi o tem razpravlja, vendar menimo, da bi bilo treba opraviti strokovno razpravo. Osebno podpiram zamisel o rednem služenju vojaškega roka, ker verjamem, da bo naša vojska na ta način močnejša in učinkovitejša. Pomembno pa je pri tem ločiti poklicne vojake, katerih število se ne bo zmanjšalo, nasprotno: nameravamo ga povečati, in redno služenje vojaškega roka, kjer bodo imeli mladi možnost na ta način podpirati svojo domovino in pokazati, da so lahko njeni vojaki. Tako aktivno delamo na ustvarjanju rezervne ekipe.« Spomnil je, da se rezervne sile lahko ustvarijo le iz rednega služenja vojaškega roka in da je to tisto, kar so v Srbiji pogrešali v zadnjih desetih letih. “Pomembno je, da takšna odločitev ni bila sprejeta na hitro, ker želimo o njej zrelo in resno razpravljati v strokovnih krogih in želimo tudi, da državljani Srbije o tem podajo svoje mnenje prek parlamenta,” je dejal Stefanović.

Glede na raziskavo portala 021 večina državljanov Srbije ne bi služila obveznega vojaškega roka, če bi bil ponovno uveden. Kar 62 odstotkov od skupno nekaj več kot 5000 udeležencev ankete portala 021 se je odločilo za odgovor “Ne pade mi na pamet”, medtem ko jih je 28 odstotkov odgovorilo, da bi vojaški rok služili, če bi ga ponovno uvedli. Za približno šest odstotkov bi bilo sprejemljivo dvotedensko vojaško usposabljanje, štirje odstotki pa menijo, da je to odvisno od tega, kako dolgo bi vojaško usposabljanje trajalo. Stališča udeležencev ankete so segala od tega , a bi bila ponovna uvedba obveznega služenja vojaškega roka odlična stvar, saj da danes mladina nima hrbtenice in da bi jo vojska lahko spravila v red, do tega, da nekateri menijo, da Srbija na splošno sploh ne potrebuje vojske.

Pripravil: B. Knific, foto: Vojska Srbije

Povezani članki