Srbski pancir S1 se je prevrnil na avtocesti v bližini Beograda

by Urednik

NESREČA SRBSKEGA MOBILNEGA SISTEMA ZRAČNE OBRAMBE PANCIR S1

Eden od povsem novih sistemov zračne obrambe pancir S1, ki ga je Srbija lani prejela od Rusije, se je 9. aprila 2021 prevrnil na avtocesti v bližini Beograda.

Srbsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bil mobilni hibridni – raketno-artilerijski sistem zračne obrambe pancir S1 kratkega dosega (dosega do 20 km – po višini do 15 km) v času nesreče na poti do poligona Pasuljanske livade. V prevrnjenem vozilu je bil en vojak lažje ranjen, so še sporočili z obrambnega ministrstva, ne da bi navedli nadaljnje podrobnosti.

Po nepotrjenih lokalnih poročilih je izstrelek – verjetno raketa 57E6-E zemlja-zrak – “padla z vozila.” Glede na fotografije, ki so se po nesreči pojavile na spletu, se zdi, da mobilni sistem pancir S1 ni bil udeležen v trčenju, ampak se je prevrnil v ovinku, najverjetneje zaradi prevelike hitrosti. Podobna nesreča se je zgodila že Ruski vojski marca 2019, strokovnjaki pa ob tem dodajajo, da to ni nič čudnega pri tako težkem sistemu.

Vojska Srbije je februarja 2020 od Rusije prejela prvega od šestih sistemov pancir S1, kljub opozorilom ZDA, da bi takšna pridobitev lahko predstavljala nevarnost sankcij.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki