Švedski vojski ukradli dve sodobni oklepljeni terenski vozili

by Urednik

NENAVADNA KRAJA VOJAŠKIH TERENCEV NA ŠVEDSKEM

Iz enega od skladišč švedskih oboroženih sil v Enköpingu sta izginili dve oklepni vojaški vozili terrängbil 16, za iskanje pa je bil izdan državni alarm, poroča švedska nacionalna radiotelevizija SVT. Po navedbah predstavnikov Švedske vojske naj bi se tatvina zgodila nekje med 4. in 5. februarjem 2020, podrobnosti pa še preiskujejo.

Švedski vojski so ukradli dve vojaški terenski vozili tipa terrängbil 16 4×4 (vozilo je znano tudi po lokalni oznaki galtenmerjasec). Vrednost vsakega ukradenega vozila terrängbil 16, ki je opremljeno z najsodobnejšo specializirano opremo in oklepom, je okoli 2 milijona švedskih kron (210.000 dolarjev).

Terensko vozilo terrängbil 16 s štirikolesnim pogonom uporablja Švedska vojska za prevoz vojakov na posebnih nalogah. V (na) ukradenih vozilih sicer ni bilo nobenega streliva, eksploziva ali kakršnega koli drugega orožja. Sicer so ta vozila lahko opremljena tudi z več vrstami jurišnega orožja in bombometom.

Po državni tiralici so eno od vozil našli zapuščeno v stanovanjskem območju Tillberga v okolici mesta Västerås. Za zdaj ni bilo še nobenih aretacij.

V Švedski vojski so zaradi kraje zaskrbljeni, saj bi tovrstna vozila, ki so dobro oklepljena, lahko uporabili tudi za rop ali celo teroristično dejanje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki