Švica naročila 12 taktičnih lansirnih mostov KMW leguan

by Urednik

ŠVICARJSKA VOJSKA Z NOVIMI LANSIRNIMI MOSTOVI LEGUAN IN DSB

Sredi  decembra 2014 sta švicarska Agencija za javna obrambna naročila in nemško obrambno podjetje Krauss-Maffei Wegmann (KMW) v Bernu podpisala pogodbo o dobavi dvanajstih taktičnih lansirnih mostov leguan (ime dobil po živali legvan), ki so razviti na podvozju glavnega bojnega tanka leopard 2, skupaj s pripadajočimi zunanjimi napravami in opremo za usposabljanje.

Švicarska vojska bo tako že 16 uporabnica (majnih) taktičnih lansirnih mostov leguan na podvozju tanka leopard 2. Švicarska vojska je v zadnjih petih letih že naročila in prejela 16 (srednjih) taktičnih lansirnih mostov WFEL DSB, skupaj s 24 transportnimi vozili v vrednosti dobrih 150 milijonov dolarjev. Z njimi so zamenjali vojaške lansirne mostove WFEL MGB, ki so bili v službi Švicarske vojske več kot 30 let.

KMW je taktični lansirni most leguan razvil iz mostu biber, ki je nameščen na podvozju tanka leopard 1 in ga Nemška vojska uporablja že vse od 1970-ih let.

Sistem leguan omogoča gradnjo 26-metrskega mostu, ali dveh ločenih mostov od katerih vsak meri 14 m v dolžino. Z nosilnostjo okoli 70t (MLC 80) most omogoča prehod zelo težke opreme.

Taktični lansirni most KMW leguan omogoča hitro postavitev in spremembo dolžine, zato se uporablja tudi za za civilne namene, tudi za hitro obnovitev poti po naravnih nesrečah,…

Pripravil: A. Knific, foto: KMW, Military Photos

VIDEO: Taktični lansirni most KMW leguan

Povezani članki