Tajska dočakala še zadnje ukrajinske tanke T-84 oplot

by Urednik

UKRAJINA JE ZAKLJUČILA DOBAVO TANKOV TAJSKI

Tajska kraljeva vojska je pred dnevi dobila že drugo letošnjo pošiljko ukrajinskih glavnih bojnih tankov T-84 oplot (tudi oplot-T), ki so jih naročili že leta 2011.

Tajci so takrat z ukrajinskim državnim podjetjem za izvoz orožja Ukrspetsexport podpisali pogodbo za dobavo 49-ih novih tankov in dveh izvlečnih vozil v vrednosti dobrih 240 milijonov dolarjev. Kot rok za dobavo so takrat zapisali konec leta 2014, vendar so Ukrajinci, tudi zaradi državljanske vojne, prve tanke dobavili šele v letu 2015 (prvih 30 tankov), preostale pa v letu 2016.

Nove tanke T-84 oplot proizvaja ukrajinsko podjetje SE Makyshev (nekdanja tovarna lokomotiv iz Harkova). Zadnja različica T-84 oplot (moderniziran) je izdelana iz izboljšanega oklepa, ima nove sisteme za protiukrepe – zaščito, najbolj opazna sprememba pa je panoramska opazovalna naprava PNK-6. Na tank so namestili tudi sistem za protiukrepe štora-1, vgradili novo elektroniko, nov top in vgradili dizelski pogonski motor s 1200 konji (895 kW). Pri kasnejših nadgradnjah so vključili še eksplozivni reaktivni oklep (ERO- kontakt-5), termalno opazovalno napravo, satelitsko navigacijo in podobno. Različica T-84 oplot pa je že na pogled popolnoma “zahodna”, obdržali so le “vzhodni” top kalibra 125 mm.

T-84 je zadnja ukrajinska različica tanka T-80, ki so ga razvili v ukrajinskem Harkovskem strojnem konstrukcijskem biroju Morozov v sklopu prizadevanj, da se ukrajinska oborožitvena industrija otrese ruskega vpliva. Največja prepoznavna razlika pri T-84 je nova kupola, ki je zamenjala v Rusiji izdelane na modelih T-80. Novi različici tanka so precej izboljšali specifično moč – 26 kW/t, zato se ga je oprijem vzdevek ”leteči tank”. Na zahtevo naročnikov (tudi Pakistan) so izboljšali prezračevanje kabine in tako lahko posadke delujejo na temperaturah v razponu med −40 °C do 55 °C.

Več o tem smo pisali v članku Ukrajina nadgrajuje svoje zastarele glavne bojne tanke T-84.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki