Tajska prekinila pogodbo z Ukrajino za tanke T-84

by Urednik

TAJSKA VOJSKA BO DOBILA KITAJSKE TANKE MBT-3000

Tajsko obrambno ministrstvo se je odločilo prekiniti pogodbo z Ukrajino o dobavi nekaj ducat glavnih bojnih tankov T-84 oplot, ker naj bi jih Ukrajince ne dobavili v dogovorjenem roku, poročajo tajski mediji.

Tajska je leta 2011 podpisala 241 milijonov dolarjev vredno pogodbo o dobavi 49 glavnih bojnih tankov (MBT) T-84 oplot (trdnjava). Ti tanki naj bi predstavljali hrbtenico tajskih oklepnih sil, z njimi pa so želeli zamenjati kar precej zastarele ameriške tanke M41 iz leta 1957, ki naj bi jih odpisali.  Potem, ko so se soočili z nikoli rešenimi težavami v zvezi z dobavo ukrajinskih tankov, se je tajsko obrambno ministrstvo odločilo za odpoved naročila. Kot je tajskim medijem povedal obrambni minister Tajske Prawit Wongsuwan, je pogodba z Ukrajino predstavljala enega ključnih problemov v procesu posodobitve tajske armade, vse skupaj pa je komentiral kot posledico stanja, v kakršnem se je znašla Ukrajina.

Sicer je Tajska že maja lani podpisala tudi pogodbo o dobavi 28 kitajskih tankov MBT-3000 (VT-4) v skupni vrednosti 150 milijonov dolarjev, v kratkem pa naj bi sledilo naročilo še 21 tankov tega tipa. Tanke VT-4 izdeluje Severnokitajska industrijska korporacija – NORINCO. Dobave naj bi se po napovedih začele že konec lanskega leta (prve dobave pa še niso potrjene), zaključile pa v dveh letih. Tajska je tudi prvi )znani in potrjeni) tuji kupec kitajskih  tankov MBT-3000. Če bo prva serija dobavljena brez težav, tanki pa uspešno prestali preizkušanja, naj bi po navedbah tajske tiskovne agencije RTA sledile še naslednje dobave teh tankov, skupaj kar 150.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki