Testiranje novega topa hawkeye 105 mm na oklepniku humvee

by Urednik

“NAJLAŽJA SAMOVOZNA HAVBICA KALIBRA 105 MM”

Ameriška vojska je začela preizkušati nove načine zagotavljanja artilerijske podpore z lahkimi oklepnimi vozili humvee, ki so jim na zadnji del namestili nove topove hawkeye 105 mm.

Na spletu so objavili videoposnetke 82. Padalske enote Ameriške vojske, ki je v začetku avgusta 2018 na vojaškem poligonu že preizkušala nov top hawkeye 105 mm, nameščen na lahkem oklepniku humvee 4×4.

Mobilni artilerijski sistem hawkeye 105 mm je razvilo ameriško podjetje Mandus Group. Z uporabo inovativnega hidravličnega sistema so močno zmanjšali odsun, kar omogoča, da se tako velik top lahko namesti na majhni platformi. Izstreli lahko do tri izstrelke na minuto, upravlja se ga lahko preko daljinskega upravljalnika, čas priprave topa od ustavitve vozila pa je le 60 sekund. Za upravljanje lahkega artilerijskega sistema hawkeye 105 mm sta potrebna najmanj dva vojaka, za optimalno delovanje pa štirje.

Zaradi visoke mobilnosti je hawkeye na lahkem oklepniku humvee 4×4 idealen kot artilerijska podpora za ekspedicijske enote. V primerjavi z minometi, npr. prenosna različica M120 (120 mm) v trenutni oborožitvi Ameriške vojske, lahko hawkeye nudi ognjeno podporo vojakom z neposrednim ognjem, medtem ko lahko minometi le posredno ognjeno podporo. Prednost je tudi pri dosegu – hawkeye je natančen do razdalje 11 km, M120 pa do 5 km.

Slabost artilerijskega sistema hawkeye 105 mm je, da lahko izstreli le tri izstrelke na minuto – druge havbice jih običajno izstrelijo do šest. Ena od slabosti oz. groženj tega sistema pa je, da bi ga lahko začeli uporabljati tudi uporniki, ki imajo v svoji oborožitvi lahke oklepnike humvee. Le v Iraku je namreč Islamski državi (ISIS, Daesh) v letih 2014-2015 uspelo zaseči več kot 3000 humveejev, ki jih je ob njihovi ofenzivi zapustila Iraška vojska.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki