Turčija bo tanke za boje v Siriji opremila z aktivnim sistemom zaščite

by Urednik

TURŠKA VOJSKA BO DODATNO ZAŠČITILA TANKE ZA BOJEVANJE V SIRIJI 

Turška vojska je sprejela odločitev, verjetno tudi zaradi “precejšnih” izgub v spopadih s kurdskimi borci, da tanke, ki bodo sodelovali v spopadih v Siriji, opremi z dodatnim aktivnim sistemom zaščite “akkor pulat“.

Turška razvojna družba Aselsan (proizvajajo vojaška telekomunikacijska in elektronska sredstva, ustanovila pa jo je v  sedemdesetih letih Fundacija turških oboroženih sil, danes pa sodi med najmočnejša turška obrambna podjetja, njeno lastništvo pa je mešano zasebno-državno) in vrhovni znanstveni organ Turčije za znanstvene in tehnološke raziskave Turčije (TÜBİTAK), sta razvila aktivni sistem oklepne zaščite, ki je pripravljen tudi za naknadno vgradnjo v obstoječe turške tanke v Afrinu.

Podsekretar za obrambno industrijo Ismail Demir je namreč pred dnevi na socialnih omrežjih zapisal, da je aktivni sistem zaščite “akkor pulat”, ki sta ga razvila podjetje Aseslan in Turški inštitut za raziskave in znanstveno-tehnološki razvoj (TÜBİTAK), uspešno prestal teste.

Demir je ob tem napovedal, da bodo novi aktivni sistem oklepne zaščite kmalu vgradili v tanke, ki sodelujejo v operaciji Oljčna vejica v Siriji. Že pred tednom pa se je turški obrambni minister Nurettin Canikli “pohvalil”, da je približno 91% orožja in opreme, ki ga turške sile uporabljajo v spopadih v Siriji, proizvedene v Turčiji.

Aktivni sistem oklepne zaščite “akkor pulat” je po besedah razvijalcev učinkovit tako v pogojih asimetričnega vojskovanja kot tudi v operativnem okolju glavnih bojnih tankov, sledi pa lahko več groženjem hkrati. Sistem je mogoče prilagoditi različnim oklepnim vozilom s spremembo modularnih in sistemskih rešitev. Namenjen je prestrezanju protitankovskih izstrelkov kratkega kot tudi dolgega dosega, ki jih odkrije z naprednim radarskim sistemom. Aktivni sistem zaščite “akkor pulat” lahko zagotavlja 360 stopinjsko zaščito tanka na bojišču pred izstrelki iz prenosnih vodenih raketnih sistemov (ATGM) in protioklepnimi raketami.

Pripravil: A. Knific, foto: Aseslan

Povezani članki