Turčija predstavila hibridno nadgradnjo tanka leopard 2A4 s kupolo altay-a

by Urednik

TURŠKA REŠITEV ZA ZAPLETE Z MOTOJEM IN MENJALNIKOM ZA TANK ALTAY

Turčija je predstavila novo, posodobljeno različico glavnega bojnega tanka nemške proizvodnje leopard 2A4, opremljeno z kupolo, ki so jo razvili za novi turški tank altay. Novi tank so razkrili med predstavitvijo bojnih vozil, ki je potekala v tovarni turškega podjetja BMC.

Turčija je leta 2005 od Nemčije kupila 352 rabljenih glavnih bojnih tankov leopard 2A4. zdaj pa namerava vse tanke leopard 2 posodobiti, nekatere tudi v hibridno različico z novo kupolo. Nadgrajeni hibridni leopard 2A4 je opremljen s sistemom aktivne zaščite turške proizvodnje in laserskimi opozorilnimi sistemi. Združuje podvozje nemškega tanka s kupolo lokalno razvitega tanka altay s 120-milimetrskim gladkocevnim topom.

Altay je v Turčiji razvit in izdelan glavni bojni tank 3.+ generacije. Razvili so ga v okviru velikega projekta turške kopenske platforme. Tank altay vključuje najsodobnejše tehnologije, ki omogočajo izboljšano zaščito oklepa, mobilnost in ognjeno moč.

Oktobra 2019 je višji delničar BMC Ethem Sancak izjavil, da bodo tank altay (narejenih je okoli 10 prototipov) začeli proizvajati v 24 mesecih, vendar je program naletel na velike zamude zaradi neuspešnega dostopa do pomembnih komponent, kot so motor, menjalnik in oklep.

Pripravil: A. Knific, foto: BMC

Povezani članki