Turški FNSS predstavil srednji bojni tank kaplan MT

by Urednik

PRVA PREDSTAVITEV SKUPNEGA TURŠKO-INDONEZIJSKEGA TANKA

Turško podjetje FNSS Savunma je na turškem oborožitvenem sejmu IDEF 2017 (9. – 12. maj) javnosti prvič pokazalo prototip svojega novega sodobnega srednjega tanka kaplan MT (MMWT – Modern Medium Weight Tank).

Sodobni srednji tank kaplan, znan tudi kot MMWT, je skupen program tanka turškega proizvajalca FNSS in indonezijskega PT Pindad. Vladi Indonezije in Turčiji sta se namreč maja 2015 dogovorili, da bi skupaj razvili sodobni srednji  tank za potrebe Indonezijske vojske. Za razvoj naj bi takrat namenili 30 milijonov ameriških dolarjev.

Kaplan MT je oklepno gosenično bojno vozilo, oboroženo z 105 mm (izžlebljenim) tankovskim topom z izničevalcem krivljenja cevi, ki lahko izstreljuje široko paleto sodobnih tankovskih izstrelkov.

Zasnovo novega tanka so sicer prvič predstavili na indonezijskem obrambnem sejmu že leta 2016, skupaj z nekaj tehničnimi specifikacijami. Skupna masa srednjega tanka  naj bi znašala približno 35 ton, oborožitveno kupolo s topom kalibra 105 mm z izžlebljeno cevjo  pa naj bi razvili skupaj z belgijskim podjetjem CMI Defence.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki