Turški kolesni oklepniki 4×4 za uzbekistansko vojsko

by Urednik

NOVA LAHKA OKLEPNA VOZILA ZA UZBEKISTAN

Oktobra 2017 je turško zasebno obrambno podjetje Nurol Makina podpisalo pogodbo o skupni proizvodnji 1.000 taktičnih oklepnih vozil ejder yalcin 4 × 4 z uzbekistansko družbo UzAuto. V skladu z dogovorom bodo v Uzbekistanu izdelali 1.000 taktičnih oklepnikov ejder yalcin 4 × 4 –  imenovanih zmaj. Dogovor vključuje tudi prodajo vozil v tretje države.

Nurol Makina je turški proizvajalec taktičnih kolesnih oklepnih in varnostnih vozil  za turške oborožene sile in mednarodne vojaške ter varnostne službe. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1976 za dobavo industrijskih obratov na ključ in izvajanje velikih pogodb za proizvodnjo jeklenih konstrukcij in strojev. Po ustanovitvi podsekretariata za obrambno industrijo (SSM) v Turčiji je podjetje Nurol Makina začelo z aktivnostmi na področju obrambne industrije, leta 1992 pa  je postavil svoje zmogljivosti v industrijski coni Sincan v Ankari.

Ejder yalcin je kolesno taktično oklepno bojno vozilo  4×4, ki ga je zasnovala in izdelala turška družba Nurol Makina. Turki so oklepnika predstavili na turški obrambni razstavi IDEF maja 2013, proizvodnja pa se je začela leta 2014. Oklepnik lahko prevaža skupaj 12 vojakov, vključno z voznikom in poveljnikom. V skladu z zahtevami strank ga lahko opremijo z različnimi vrstami daljinsko vodenih in ročno upravljanih orožnih postaj.

Oklepni kolesnik oklep poganja dizelski motor Cummins, ki razvije 300 KM pri 3.100 vrt/min, opremljen je s popolnoma samodejnim menjalnikom s hidrodinamičnim pretvornikom navora. Vozilo lahko vozi z največjo hitrostjo 110 km (na asfaltni cesti) in ima avtonomijo 600 km.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki