Ukrajina bo izvažala modernizirane tanke T-64

by Urednik

UKRAJINA PRVEGA KUPCA ZA TANKE T-64BV-1 NAŠLA V KONGU

Ukrajina ima več kot 2.000 starih glavnih bojnih tankov T-64, ki jih želijo modernizirati in prodati državam v razvoju, namesto da bi jih reciklirali.

Ukrajinska državna družba Ukroboronservice je z Demokratično republiko Kongo podpisala pogodbo za dobavo 50 glavnih bojnih tankov T-64BV-1. S Kongom naj bi podpisali pogodbo pozno 2013, vsak tank pa naj bi stal približno 200.000 USD. Kongo bo tudi prva država izven držav bivšega Sovjetskega bloka, ki bo imela v svoji oborožitvi tanke T-64.

Ne čudi, da Ukrajina ponuja državam tretjega sveta posodobljene tanke T-64BV-1, saj jih Ukrajinska vojska uporablja več kot 2.200, prodaja tankov pa prinese več denarja kot recikliranje. Ukrajinci si obetajo predvsem velik uspeh s prodajo tankov T-64BV-1 na trgih, kjer so že do sedaj uporabljali oborožitvene sisteme proizvedene v Sovjetski zvezi.

Posodobitve tankov T-64 bodo izvedla ukrajinska podjetja, po navedbah ukrajinskega proizvajalca , pa so tanki T – 64BV1 glede na glavne tehnične specifikacije boljši od tankov T- 72M1. Tako naj bi imeli večjo ognjeno moč in imel boljše taktične ter bojne lastnosti.

Ukrajinski glavni bojni tank T-64BV1

Glavno orožje tanka T-64BV1 je gladkocevni top KBA-3 kalibra 125 mm, opremljen s toplotno oblogo (zaradi preprečevanja krivljenja cevi) in izločevalcem plinov, mitraljez PKT 7,62 mm, ki je koaksialno nameščen z glavnim orožjem, poveljnik pa je opremljen še z mitraljezom NSVT 12,7 mm. Tank T-64BV1 je opremljen tudi z zaščito proti sevanju in z eksplozivno-reakcijskim oklepom.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Ukrajinski moderniziran tank T-64BV na poligonu

Povezani članki