Ukrajina bo kupila 160 novih tankov, 100 oklepnikov

by Urednik

POLEG NOVIH TANKOV IN OKLEPNIH VOZIL ŠE 900 VOZIL IZ REZERVE

Zaradi napetosti med Ukrajino in Rusijo se je Ukrajinsko obrambno ministrstvo odločilo, da nameni 1 milijardo dolarjev za nakup novih oklepnih vozil, začasna ukrajinska vlada pa bo v tem primeru dodelila enak znesek za nakup tankov in oklepnih vozil.

S tem denarjem naj bi ukrajinsko obrambno ministrstvo kupilo 160 glavnih bojnih tankov T-84 oplot-M in T-64BM bulat, kakor tudi več kot 100 oklepnih vozil, najverjetneje iz družine BTR-4.  Vsa ta oklepna vozila proizvaja ukrajinsko podjetje Malyshev v Kharkovu, ki je že pred tedni prejelo obljubo s strani države o naročilu 100-ih oklepnikov.

Po podatkih iz leta 2009 je cena tanka T-84 oplot-M okoli 20 milijonov dolarjev, medtem ko je moderniziranega sovjetskega tanka T-64BM štirikrat nižja in znaša okoli 5 milijonov dolarjev.

Glede na podatke iz leta 2012 je imela Ukrajinska vojska 727 tankov, 2535 oklepnih vozil, 80 helikopterjev, 763 artilerijskih sistemov in 163 bojnih letal.

Ob tem pa naj bi se Ukrajina tudi odločila, da iz rezervnih zalog aktivira več kot 900 vojaških vozil, vključno z oklepnimi vozili vseh vrst in tanki. V ta namen želijo testirati uporabnost tehnologij, nadzornih sistemov, oborožitve in delovanje pogonskega sklopa na poligonu, kjer bo vsako prevozilo 25 kilometrov, je sporočila Ukrajinska vojska.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Glavni bojni tank T-84 oplot-M v akciji

Povezani članki