Ukrajina gradi tovarno oklepnikov v Mjanmaru

by Urednik

UKRAJINA ŠIRI PROIZVODNJO OKLEPNIKOV V AZIJO

Ukrajinska uvozno-izvozna agencija za vojaško opremo Ukrspecexport je z Mjanmarom podpisala sporazum o skupnem vlaganju v obrat za montažo oklepnih vozil in havbic, ki jih je naročila Mjanmarska vojska.

Ukrajinci načrtujejo, da bodo v Mjanmarju (prej Burma) sestavljali osemkolesna oklepna vozila pehote BTR-4U in ukrajinsko različico sovjetske samovozne havbice 2S1U gvozdika. Po nekaterih informacijah naj bi Ukrspecexport že začel graditi tovarno in dobavljati opremo in stroje za proizvodnjo oklepnikov. Nova tovarna naj bi začela s proizvodnjo že v drugi polovici leta 2020.

Oklepno vozilo BTR-4 8×8 so razvili v ukrajinskem konstruktorskem biroju Kharkiv Morozov, omogoča pa prilagoditve po potrebah kupcev. Osnovna različica je oborožena z 30mm avtomatskim topom, 7.62mm koaksialnim mitraljezom, do štirimi Baryerjevimi protitankovskimi raketami in granatometom 30mm.

Samovozna havbica 2S1 gvozdika je opremljena z 122 milimetrskim topom D-32, razvili pa so jo iz vlečene havbice D-30, izstreli pa lahko do pet granat na minuto. Ukrajinci bi v Mjanmarju sestavljali tudi aprila 2018 prvič predstavljeno pehotno vozilo kevlar-E, ki so ga razvili na podvozju sovjetske samovozne havbice 2S1 gvozdika.

Ukrajinska stran je Mjanmaru že začela dobavljati opremo, vključno s posebnimi stroji za postavitev treh proizvodnih linij za  sestavljanje oklepnih osemkolesnikov BTR-4Z, samovoznih havbic 2S1U in večnamenskih šasij MT-LBU. Kot poročajo, naj bi proizvodne linije začele delovati v letu 2020.

BTR-E (izvorno BTR-U) je izvozna različica BTR-4, gre pa za zadnjo verzijo tega osemkolesnika, ki ga proizvaja ukrajinska obrambna industrija. Vozila ne gre zamenjevati z ruskim BTR-80, pri BTR-4 pa tudi ne gre za rusko (sovjetsko) tehnologijo.  Prvotni namen vozila je transportno vozilo pehote, v oboroženi različici (z oborožitveno postajo pa je namenjeno tudi za podporo pehoti. Prve dobave ukrajinski vojski BTR-4E so stekle v letu 2012, poleg Ukrajine pa ta vozila uporablja še Irak.

MT-LB je večnamensko oklepno gosenično vozilo, ki so ga zasnovali v Ukrajini (še v Sovjetski zvezi) v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Ruska vojska ima na primer v uporabi več kot 80 različic tega oklepnika. Tako v Rusiji kot Ukrajini pa so razvili vrsto posodobljenih in/ali nadgrajenih različic. Vozilo MT-LB lahko vleče tudi prikolico ali orožje (vlečno havbico ipd.)  z maso do 6500 kg ali pa natovori do 2000 kg opreme. V notranjosti vozila je prostora za skupaj 11 vojakov.

Pripravil: B. Knific, foto:

Povezani članki