Ukrajina nadgrajuje svoje zastarele glavne bojne tanke T-84

by Urednik

GLAVNI BOJNI TANKI T-84 OPLOT-M TUDI ZA UKRAJINSKO VOJSKO     

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je podpisalo pogodbo s tovarno SE Makyshev (nekdanjo tovarno lokomotiv iz Harkova) o nadgradnji že kar ostarelih glavnih bojnih tankov T-84. Po nam znanih podatkih ima Ukrajinska vojska le nekaj več kot 10 tankov T-84, že več let pa načrtujejo proizvodnjo okoli 160 tankov T-84 oplot-M.

Malyshev je eno najstarejših strojnih  podjetij v ukrajinskem Harkovu (Kharkiv). Proizvajajo široko paleto proizvodov: specialna namenska vozila(kolesna in gosenična), motorje za ta vozila, glavne bojne tanke in podobno.

Prvi tank T-84 je prišel iz proizvodnje leta 1994, istega leta pa so sprejeli odločitev o naročilu več tovrstnih vozil. Takrat so s tem tankom v ukrajinski vojski opravili vrsto testiranj, po uspešnih preizkušanjih pa so ga uvedli v operativno rabo v letu 1999. Deset T-84 je leta 2004 sodelovalo na parade ob 10-letnici ukrajinske samostojnosti. Dolgo časa po tem so bili T-84 skladiščeni, potem pa je Ukrajinska vojska sprejela odločitev, da jih popravijo in spravijo v tehnično brezhibno-delujoče stanje. Tank T-84, ki so jih razvili iz sovjetskih T-80, naj bi po nekaterih informacijah bojni krst doživel v vojni proti proruskim separatistom v vzhodni Ukrajini leta 2014.

Tanke T-84 oplot-M so Ukrajinci uspeli leta 2011 prodati Tajski vojski (naročenih 50, dobavljenih okoli 20), 12 tankov tega tipa pa so dve leti poprej ponujali tudi Gruziji.

V zdajšnjih načrtih nameravajo “konzervirane” tanke T-84 posodobiti v standard glavnih bojnih tankov “oplot-M”, ki imajo novo stransko zaščito hodnega dela, boljšo oklepno zaščito in zmogljivejši motor. Opremljeni so s kupolo z zaščito kontakt-5, (eksplozivni reakcijski oklep), pomožnim agregatom, termalno opazovalno napravo, satelitsko navigacijo, poveljniškim laserskim daljinomerom, sistemom – izničevalcem krivljenja cevi  in drugimi sodobnimi tankovskimi tehnološkimi inovacijami.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Ukrajinski tanki T-84 MBT Oplot-M za Tajsko

UKRAJINSKA NADGRADNJA TANKA T-80

Julija 2013 so v ukrajinskem Harkovu predstavili prvi serijsko izdelani glavni bojni tank (MBT) T-84 oplot-M za Tajsko. Posel z Tajsko je sklenilo ukrajinsko izvozno podjetje Ukrspetseksport, skupaj pa gre za proizvodnjo 49 tankov T-84 v vrednosti nad 200 milijonov USD in 121 oklepnih transporterjev BTR-3E1 v vrednosti 140 milijonov USD.

T-84 je zadnja ukrajinska različica tanka T-80, razvili pa so ga v ukrajinskem Harkovskem strojnem konstrukcijskem biroju Morozov v sklopu prizadevanj, da se ukrajinska oborožitvena industrija otrese ruskega vpliva. Največja prepoznavna razlika pri T-84 je nova kupola, ki je zamenjala v Rusiji izdelane na modelih T-80. Novi različici tanka so precej izboljšali specifično moč – 26 kW/t, zato se ga je oprijem vzdevek ”leteči tank”. Na zahtevo naročnikov (tudi Pakistan) so izboljšali prezračevanje kabine in tako lahko posadke delujejo na temperaturah v razponu med −40 °C do 55 °C.

Ukrajinci so tudi spremenili oklep, namesto keramike v sendvič oklepu, ki so jo dobavljali v prvih izvedenkah T-84 in so ga proizvajali v nekdanji Sovjetski zvezi, so po kolapsu proizvajalca Mališeva keramiko nadomestili s posebno gumo (med ploščami iz jekla in zlitine). Na tank so namestili tudi sistem za protiukrepe štora-1, vgradili novo elektroniko, nov top, spremenili oklep in vgradili dizelski pogonski motor s 1200 konji (895 kW). Pri kasnejših nadgradnjah so vključili še eksplozivni reaktivni oklep (ERO- kontakt-5), termalno opazovalno napravo, satelitsko navigacijo in podobno. Različica T-84 oplot pa je že na pogled popolnoma “zahodna”, obdržali so le “vzhodni” top kalibra 125 mm. V verziji yatagan so ga izdelali za natečaj v Turčiji in namestili 120 mm top.

Zadnja različica T-84 oplot-M (M – moderniziran) je izdelana iz izboljšanega oklepa , ima nove sisteme za protiukrepe – zaščito, najbolj opazna sprememba pa je panoramska opazovalna naprava PNK-6.

Ukrajinci so na tej osnovi izdelali še izvlečno vozilo BREM-84, polagalec mostov BMU-84 in pehotno oklepno bojno vozilo BTMP-84.

Pripravil: A. Knific

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki