Ukrajina poskuša prikriti informacije o težavah tankov T-84 oplot

by Urednik

POPORODNE TEŽAVE UKRAJINSKEGA TANKA T-84 OPLOT?!

Ukrajinski tankisti, ki so se udeležili tankovskega tekmovanja Evropski tankovski izziv 2018 (Strong Europe Tank Challenge 2018) v Nemčiji, so potarnali nad resnimi težavami nadgrajenih glavnih bojnih tankov T-84 oplot, potem ko so na tekmovanju zasedli zadnje mesto.

Roman Bagaev, čigar tankovski vod je že več let proglašen za najboljšega v Ukrajini, je novinarjem časopisa Novynarnia zaupal, da imajo resne težave z nadgrajenimi ukrajinskimi glavnimi bojnimi tanki T-84. Bagaev je dejal, da so vzrok za tako slab rezultat na tankovskem tekmovanju Strong Europe Tank Challenge 2018  resne težave s tanki T-84, ki so jih posodobili in obnovili v Harkovskem strojegradno-konstrukcijskem biroju Morozov (KMDB). Največji problem predstavljajo rešitve sistema za stabilizacijo topa in nadzor ognja, zaradi česar tankisti Ukrajinske vojske niso mogli uničiti ciljev na razdalji, večji od 1 km.

“Vsak tank je dobil deset granat, za vse štiri tanke smo jih dobili skupaj štirideset. Od teh pa smo lahko izstrelili le 16 granat,” je dogajanja na tekmovanju – izzivu za tankiste – komentiral Roman Bagaev. Ob tem je sicer opozoril, da je v drugih disciplinah tekmovanja ukrajinska ekipa dosegla veliko točk, vendar je zatajila tehnika pri streljanju, ki je bila vsekakor najpomembnejša disciplina.

Predstavniki obrata Kharkiv Morozov so za težave z obnovljenimi tanki T-84 oplot obtožili kar tankovske posadke, ki naj bi bile slabo pripravljene. Sprva predstavniki proizvajalca niti niso verjeli v težave s tanki in nikakr niso hoteli sprejeti komentarjev o kritičnih napakah.

V tovarni zatrjujejo, da je glavni bojni tank T-84 sodobno bojno vozilo, ki ima najsodobnejši sistem za opazovanje in namerjanje in ki zaznava oklepno tarčo na razdaljah do 3500 m in cilj “pehotnega” tipa na razdalji do 2200 m, top kalibra 125 mm s sistemom za avtomatsko polnjenje omogoča streljanje s hitrostjo 8 granat na minuto, kar naj bi zagotavljalo učinkovito uničenje ciljev v minimalnem času.

Glavni (ukrajinski) bojni tank T-84 oplot je naprednejši v primerjavi s T-64BV (prav tako ukrajinski tank, ki izvira – kot T-84 – še iz časov nekdanje skupne države Sovjetske zveze), ki so ga ukrajinski tankisti uporabljali na Evropskem tankovskem izzivu leta 2017, ko so zasedli četrto mesto, zadnji – peti – pa so bili Poljaki s tanki leopard 2A5.

Tank T-84 oplot je digitalizirano oklepno bojno vozilo, ki so ga razvili v Harkovskem strojegradno-konstrukcijskem biroju Morozov (KMDB). Oplot predstavlja nadgradnjo sovjetskega tanka T-80, opremljen pa je s številnimi izboljšavami, ki naj bi izboljšale upravljanje, nadzor, trdoživost in zanesljivost. Poganja ga šestvaljni pogonski agregat 6TD-2, uporablja lahko več vrst goriva – nafto, kerozin ipd. Taktična avtonomija tanka je približno 450 km, bojna masa pa 51 t, doseže pa hitrost 70 km/h.

Med najpomembnejše izboljšave tanka T-84 oplot štejejo nov sistem za vodenje ognja, izboljšani stabilizacijski sistem glavnega orožja (topa), reakcijski oklep je učinkovit tudi proti tandemskim bojnim konicam ‘’duplet’’, opremljen je z novim gladkocevnim topom KBA-3 kalibra 125 mm.

T-84 so opremili z nočno opazovalno napravo, voznikovo nočno opazovalno napravo, sistemom za čiščenje opazovalnih naprav na trupu in kupoli, satelitskim navigacijskim podpornim sistemom, novimi komunikacijskimi napravami – kompletom radijskih VHF naprav in poveljnikovo HF radijsko napravo, posadka pa je povezana z interkomom.

Tank T-84 oplot je namenjen delovanju v širokem  spektru klimatskih razmer, pa tudi na najtežavnejših terenih ter temperaturnem območju od -40 do +550C, pri relativni vlagi  do 98 % pri +250C in nadmorskih višinah vse do 3000 m tudi v prahu in pesku.

Cena tanka je – kot menijo nekateri vojaški izvedenci – odvisna od naročnika, po njihovem mnenju pa naj bi izvozna različica T-84 oplot veljala več kot 6 milijonov dolarjev (T-64 bulat – 1,4 milijona dolarjev).

Pripravil: A. Knific, foto: Armorama

Povezani članki